facebook
twitter

Спорт

Кубица пак е тук след 8 години и над 20 операции

388
ЕПА/БГНЕС
Изглеждаше почти невъзможно да карам отново във Формула 1, но не се предадох, казва Роберт Кубица.

Роберт Кубица едва ползва дясната си ръка, но въпреки това в неделя ще застане на старт с болида на "Уилямс" в Мелбърн. Полякът прави едно от най-впечатляващите завръщания в спорта. Минаха 8 г. от онзи 6 февруари 2011 г., когато в етап от италианското рали "Ронде ди Андора" той разби своята "Шкода Фабия" близо до църквата "Сан Себастиано" в Тестико (Ит). Кубица участва в ралито за забавление, но това можеше да му коства живота. Мантинелата край пътя пронизва колата и го ранява тежко - резултатът е частична ампутация на дясната ръка, тежки фрактури на лакътя, рамото и крака и сериозна загуба на кръв. Лекарите успяват да спасят живота му, а оттогава той претърпява над 20 операции на ръката. 

По това време той бе считан за един от най-добрите пилоти в F1. Има 1 победа и 12 класирания на подиума с "БМВ Заубер" и "Рено", а за 2012 г. е сключил предварителен договор с "Ферари". Катастрофата обръща нещата, а завръщане в спорта изглежда невъзможно.

"Не печелиш нищо, като се предадеш. Знаех, че това няма да реши проблемите ми. Трябваше да посрещна реалността, да се адаптирам и да се опитам да продължа напред", казва Кубица пред "Гардиън".

Той трябва да се учи да прави всичко с лявата ръка. Признава, че кара болида "70% с лява ръка", тъй като все още не може да ползва напълно дясната. "Позитивното нещо от всичко това е, че разбрах колко силен може да е мозъкът. Често ограниченията идват от ума, не физически. Не можеш да преодолееш нищо, ако тялото ти поставя ограничения. Трябва да отвориш ума си. Щеше да ми е по-лесно да живея и да карам, ако не беше онзи инцидент. Нямам същия комфорт като преди, но работя здраво, за да сведа ограничението до минимум. Никога не съм си мислил, че ще се върна със сигурност във Формула 1, но никога не съм си мислил и че няма как да стане. Реалистично процентът беше малък, бе почти невъзможно", разказа още Кубица.

Отказът му да приеме поражението се възнаграждава през 2013 г., когато той се завръща в ралитата. Преди това кара кола от DTM на пистата във Валенсия, която се използва за стартовете в F1. "Бях много бърз, но не ми харесваше чувството, когато се прибирах в хотела. Лягаш и мислиш. Заради това се върнах в ралитата, където се борих за титлата. Беше трудно на писта от Формула 1. Тогава започна болката, защото бях бърз, но не можех да участвам във Формула 1. Беше ми трудно дори да гледам. Ралитата ми помогнаха да мисля за друго. Оцеляваш, като караш стъпка по стъпка."

През 2015-а взема решение, че ще се опита да се върне във Формула 1. През 2017 г. Кубица направи редица тестове за "Рено", а след това и за "Уилямс", където миналата година дори стана резервен пилот. Сега вече е титуляр заедно с дебютанта Джордж Ръсел. Попитан какво очаква, той отговори: "Не знам дали ще съм по-добър. Възможно е. Имам по-голям опит като човек, защото вече съм по-възрастен и минах през трудности. От друга страна, не съм бил тук от толкова време и съм като нов млад пилот. Това не ме притеснява. Да отсъстваш 8 години не е идеално, но да се върнеш е по-добре."

Ключови думи:

Роберт Кубица, Формула 1
Все още няма коментари

Още

Фетел се размина с второ наказание за произвола в Канада

14.06.2019

118 2
"Ферари" отбелязва 90-ия си рожден ден с две изложби

12.06.2019

21
"Ферари" обжалва наказанието на Фетел

11.06.2019

75

Влез или се регистрирай за да коментираш

×