facebook
twitter

Спорт

Кралев видя в шорттрека трамплин към младежка олимпиада в София

30
ЕПА/БГНЕС
Корейският отбор в състав Хванг Дае-Хьон, Лий Джун-Сео, Лим Хьо-Джун и Парк Джи-Вон (от ляво на дясно) ликува като световен шампион в щафетата на 5000 м от последния ден на световното първенство по шорттрек в София. Делегацията на Южна Корея спечели осем от възможните 12 титли на шампионата, след като обра всички шест златни медала при мъжете и взе два при жените - на 1500 м и в шафетата на 3000 м. Останалите световни шампиони са от Холандия - на 500, 1000, 3000 м и в общото класиране при дамите, където триумфира Сузане Шултинг.

Световното първенство по шорттрек в София е важна част от подготовката на страната ни за кандидатура за домакинство на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Шампионатът на планетата в скоростното пързаляне с кънки на късо трасе се проведе през уикенда в "Арена Армеец", като повечето състезания се състояха пред празни трибуни въпреки обявения свободен вход за зрители в залата.

"Провеждането на състезанието стана възможно, след като "Национална спортна база" ЕАД закупи ледена пързалка на стойност 340 000 евро. Министерството на младежта и спорта подкрепи организацията на световното първенство по шорттрек с 550 000 лв. - припомни Кралев във Фейсбук държавното участие. - Това първенство е важно за нас, защото ще ни помогне да натрупаме допълнителен опит при подготовката на кандидатурата и организацията на зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. България вече се утвърди като добър домакин на състезания от най-висок ранг, които са страхотна възможност да рекламираме страната си пред целия свят."

Най-доброто представяне на български състезател в индивидуалните дисциплини беше 28-о място на Анна Якимова в крайното класиране на 1000 м при жените. При мъжете най-предно класиране постигна Димитър Георгиев - 29-о място на 1000 м. Заради хематом в главата звездата Катрин Маноилова участва само в щафетата на 3000 м при дамите, която зае последното 7-о място, финиширайки на трета позиция във финал Б.

Все още няма коментари

Още

Кралев: Капацитетът на "Армията" може да се увеличи двойно

04.07.2019

146
Кралев след игрите в Минск: Горд съм, продължаваме напред!

02.07.2019

19
Кралев влезе в противоречие сам със себе си за стадионите

20.06.2019

390

Влез или се регистрирай за да коментираш

×