Медия без
политическа реклама

Кралев: Премиерът ще помогне на "Левски", но при друг собственик

Министърът обяви това в отговор на молбата на "сини" фенове за съдействие от Бойко Борисов за спасяване на клуба

05 Май 2020Обновена

"Премиерът нееднократно заяви, че ще помогне на "Левски", както е помагал и на други футболни отбори, но при смяна на собствеността". Това обяви спортният министър Красен Кралев в предаването "Лице в лице" по bTV. Думите му бяха в отговор на писмото на фенове на изправения пред финансов колапс "Левски", които поискаха подкрепа от правителството, за да бъде спасен клубът. В открито писмо до премиера Бойко Борисов Националният клуб на привържениците на "Левски", фракцията "Ултрас "Левски", "Сдружение Сини сърца" и "Тръст Синя България", който притежава 10% от акциите във футболния клуб призоваха за бързи действия, тъй като до 2 седмици футболистите вече ще имат правото да прекратяват договорите си заради неполучени заплати и да съдят клуба.

"Нашето предложение, г-н Премиер, е да бъде предоставена възможност официалният рекламодател на Дружеството "7777.bg" да подкрепи отново клуба в този труден момент, като преведе необходимите финансови средства. Стимул, който ще осигури възможност клубът да реализира приходи по време на трансферния прозорец. Ако това е неизпълнимо, то единствената алтернатива би била държавата директно да кредитира футболния клуб чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди – подход, който привържениците на "Левски" поначало не одобряват и не желаят, но той би се явил като последна инстанция за финансиране", изложиха искането си феновете.

Те подчертават, че държавата вече е помогнала на други клубове, като дори е създала смесено дружество със съперника "ЦСКА-София", за да се създадат условия за модернизирането на "Българска армия". Затова и е поискана подкрепа за "синия" клуб. В писмото се подчертава: "Левски“ няма нужда от привилегии или подаяния. Нашият отбор е доказал, че има достойнство. Нашият отбор и милионната публика никога не приеха да бъдат нито отбор на МВР, нито на Армията, нито на Пощите, на никого (...) Ние се обръщаме към Вас с искане за справедливост. За принципите на равнопоставеност и обективност. Смятаме, че към любимия ни клуб трябва да се прояви същата грижа, солидарност и подкрепа, както към останалите." И същевременно е посочено, че без помощта на държавата в една от предложените форми, съществуването на клуба е застрашено, тъй като издръжката не може да се осигурява само от феновете.

Едновременно с това писмо, същите четири фенски организации писаха и до сегашния реален собственик Васил Божков и до Георги Попов, който на книга държи мажоритарния дял в клуба. В момента и двамата са в Дубай, където избягаха от съдебното преследване срещу тях. Проблемите на Божков с държавата и отнетият лиценз на основния спонсор на клуба - "Национална лотария", станаха и причина за тежката финансова ситуация. Феновете зададоха на Божков и Попов четири въпроса:

  • Смятате ли в бъдеще да останете мажоритарен собственик и да осигурявате средства за отбора, отговарящи на Вашите стандарти?
  • Имате ли възможност и намерение да издържате частично клуба?
  • В процес ли сте на намиране на друг собственик – Ваш партньор, голям рекламодател или международна компания, отговаряща на милионната армия от хора, подкрепяща "Левски"?
  • Готови ли сте да прехвърлите акциите за управлението – на клуба, на ветераните или на привържениците?

"Честността и прямотата изисква от нас да споменем, че има и друг вариант на Ваше волеизявление, което ние не можем да приемем, не от неуважение към Вас, а от невъзможността да допуснем "Левски" да не съществува", се казва още в това писмо до Дубай, с което явно се намеква за възможността Божков да обяви "Левски" в несъстоятелност.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?