Медия без
политическа реклама

Костадинов: Може да се кандидатирам за шеф на БФС

Александър Димитров е вариант за селекционер на мъжете, заяви още отговорникът за националния отбор

06 Дек. 2020
Емил Костадинов
БГНЕС
Емил Костадинов

Емил Костадинов за пръв път спомена за възможността да се кандидатира за президент на БФС на предстоящия конгрес, който трябва да се проведе през 2021 г., но още не е насрочен. "Когато се успокои ситуацията в света с пандемията, тогава ще има и конгрес. Чух намерения от някои хора, че ще се кандидатират, но не съм чул никакви идеи за промяна. Надявам се, че когато наближи конгресът, ще чуем и такива неща. Според мен, начело на БФС трябва да застане познато лице, който да е на "ти" с всичките над 500 футболни клуба в България. Мислил съм много по тази тема. Може би съм готов да се кандидатирам, но всичко зависи от много неща. Трябва да се види и какъв екип ще работи в БФС. Не съм мислил за свой екип", каза Костадинов пред БНТ.

Той бе и първият човек от ръководството на футболния съюз, който призна, че досегашният селекционер на младежкия национален отбор Александър Димитров е сред кандидатите да поеме мъжкия тим. Според неофициална инфорвация, Димитров дори е фаворит за поста на Георги Дерменджиев. Последният вече не е селекционер, след като договорът му с БФС изтече. От футболния съюз официално обявиха, че ще мислят кой ще заеме поста и не било изключено Дерменджиев да остане.

"Засега нищо не мога да кажа за Георги Дерменджиев и дали ще му бъде предложен нов договор. Имаме предстоящо заседание на Изпълкома, където ще се обсъжда и ще се прецени какво да се прави със селекционера. Александър Димитров се е доказал вече. Естествено, че е може да е опция. Защо не?!", заяви Костадинов, който е и отговорник за националните отбори.

Той направи анализ на представянето на тима през 2020 г. (1 победа, 2 равенства и 6 загуби), като хвърли основната вина върху футболистите: "Направихме лоша година. Най-лошата от доста време. Трябва да се направи задълбочен анализ и да решим какво да правим с националния отбор. На първо място трябва да се подмлади тима с футболисти, които са минали през младежкия и юношеските национални отбори. Те са се класирали на европейски първенства и трябва да им се даде шанс за изяви. По-лошо представяне няма как да има и е време да се даде път на младите. Но не може да се подмлади изцяло. Има качествени опитни играчи, които има още какво да дадат на националния отбор. Минахме през тежка година. През цялото време бяхме в условията на пандемия. Много играчи се заразиха. Това се отрази на националния отбор, но не може да е оправдание. Проблемът на националния отбор е, че футболистите играят в чужбина, но не са част от Топ 5 на първенствата на Европа. Най-важното е националният отбор да има 11-12 лидери. Ако няма такива, тогава колективът като цяло трябва да е лидер. Един национал трябва да се раздава за представителния тим, а не да идва само в случаите, когато е пред договор с някакъв клуб. Чакаме жребия за Мондиал 2022 и да видим какво ще ни се падне. Без оглед на съперниците ние трябва да играем, въпреки че отборите от първа и втора урна са тежки", коментира Емил Костадинов.

 

БФС няма да поднови изтичащия днес договор на селекционера на националния отбор Георги Дерменджиев.  Решението е очаквано, предвид тоталният срив в резултатите през изминалата година. Дерменджиев пое поста на 23 октомври м. г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата