facebook
twitter

Спорт

Клубовете заглушиха "Левски" и ЦСКА-София за ТВ парите

Новото футболно първенство най-вероятно ще започне по-късно от предвиденото заради коронавируса
1 053
 Фейсбук

След среща в БФС относно новия договор за ТВ правата на футболното ни първенство, вицепрезидентът в оставка на БФС Атанас Фурнаджиев обяви, че промяна няма да има. Той каза, че е искано мнението на всички 30 клуба (професионалните - от Първа и Втора лига) и само "Левски" и "ЦСКА-София" са били срещу това статуквото от предишните години да се запази, т.е. телевизията ("Нова броудкастинг груп"), която държи правата, да плаща за това общо 6.6 млн. лева. На срещата, освен представителите на клубовете е имало и хора от ръководството на телевизията.

„Направихме среща за телевизионните права и подновявне на договора. От 30 клуба 28 са за, единствено "Левски" и ЦСКА изразиха резерви. Този договор остава засега. Преразпределението (на парите) вече вътре е въпрос на Професионалната футболна лига - ако искат да се съберат и да направят ново разпределение. Имаше предложение тези 5%, от които се отказва БФС - тези средства да отидат за отбори, които налагат млади играчи. Предложили сме го и ще го обсъдим на следващия Изпълком. Ако се приеме ще бъде по този начин - тези 330 000 лв. от ТВ права, които ще отидат вместо към БФС към клубовете, да се дават само на тези, които налагат само млади футболисти“.

Фурнаджиев отказа да коментира претенциите на "Левски" за повече пари от ТВ права, които бяха заявени от новия собственик на клуба Наско Сираков още преди няколко седмици и препотвърдени на днешната среща. 

„Не съм говорител на Левски, може да питате Сираков и Павел Колев какви са им аргументите. Имаше дискусия, отговори се на всички въпроси от ръководството на БФС и от ръководството на медията, която държи правата, така че всичко е ясно - каза вицепрезидентът на БФС. - Договорът се подлага на гласуване, винаги има клубове против. Щом обаче 28 от 30 са за, няма какво да коментираме. Аз мисля, че за нас е огромен успех, предвид икономическата ситуация, да постигнем същите условия, които сме имали до момента“.

Фурнаджиев добави, че макар клубове като "Левски" и "ЦСКА-София" не са съгласни с разпределението на парите, те трябва да се подчинят на общия глас на останалите. И ако откажат да допуснат ТВ камери на своите домакински мачове, ще бъдат наказвани според правилника за първенството, в който крайната мярка е дори изваждане от съответната лига.

Той добави също, че се очаква началото на новото първенство да бъде отложено. 

„Най-вероятно първенството ще бъде отложено. Днес пристигна писмо от здравния министър. Ще се събере Изпълкомът и ще обсъдим. Днес имаме рекорден брой заразени с коронавирус. Има и доста заразени футболисти. Аз неведнъж съм казвал, че трябва да живеем с вируса, да спазваме мерки и да живеем по нов начин“, добави Фурнаджиев.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 въпроса преди сезон 2020/21
"Ботев" и "Локо" (Пд) в хор се обявиха срещу палатковите лагери

07.08.2020

Обновена

280 1
"Левски" ще продаде Горанов на "Шарлероа"

07.08.2020

139

Коментари

sega_veteran

Домус тиви до есента ще я има ли ?

Влез или се регистрирай за да коментираш