Медия без
политическа реклама

Катар шпионирал президента на ФИФА и швейцарския главен прокурор

Конфиденциална среща в хотел в Берн била записана с помощта на бивши агенти от ЦРУ

13 Март 2023
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани с широка усмивка поздравява президента на ФИФА Джани Инфантино, докато френският президент Еманюел Макрон (вдясно) унило ръкопляска по време на церемонията по награждаване след финала на Мондиал `22, в който Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи.
ЕПА/БГНЕС
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани с широка усмивка поздравява президента на ФИФА Джани Инфантино, докато френският президент Еманюел Макрон (вдясно) унило ръкопляска по време на церемонията по награждаване след финала на Мондиал `22, в който Аржентина победи Франция след изпълнение на дузпи.

Президентът на ФИФА е бил шпиониран от домакина на миналогодишното световно първенство по футбол Катар по време на свой разговор с тогавашния главен прокурор на Швейцария Михаел Лаубер. Скандалната новина беше съобщена от авторитетния швейцарски в. "Нойе Цюрхер Цайтунг" и моментално беше яростно отречена от арабската страна.

Според изданието конфиденциалната среща между Инфантино и Лаубер се е състояла на 16 юни 2017 г. в хотел "Швайцерхоф" в столицата Берн, който по стечение на обстоятелствата по онова време е бил собственост на катарски фонд и дори е приютявал посолството на държавата от Близкия Изток в Швейцария. Стаята била окабелена със записващи устройства както за аудио, така и за видео сигнал с помощта на бивши агенти от ЦРУ, изпълнили възложената им мисия с кодово име "Проект Матерхорн".

Разговорът между Инфантино и Лаубер бил свързан с разследването на корупция по висшите етажи на футбола, включително нерегламентирани действия при гласуването през 2010 г. за връчване на домакинството на Мондиал `22 на Катар. Също така катарските власти са били на мушка заради правата на човека в страната и отношението към мигрантите, участвали в построяването на обектите за световното първенство.

Лаубер подаде оставка като главен прокурор на Швейцария през 2020 г., след като беше установено, че е прикривал свои срещи с Инфантино.

Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер подаде оставка заради дело срещу негови евентуални машинации по време на разследвания, свързани с ФИФА, съобщи сайтът на швейцарската прокуратура.
Международната футболна асоциация (ФИФА) твърдо застана зад своя президент Джани Инфантино по повод започналото в края на юли ново разследване срещу него, твърдейки, че "не е извършено нищо криминално".

От ФИФА заявиха днес, че шефът не е имал информация за шпионаж преди публикуването на материала в "Нойе Цюрхер Цайтунг".

"Президентът на ФИФА не знае за каквито и да било тайни действия за наблюдение срещу него от която и да е страна. Още по-важно, никога не е имало дори далечни опити от някого да му влияе, да не говорим да го изнудва", се казва в позицията на световната футболна централа, цитирана от Асошиейтед Прес.

Адвокат на Лаубер пък коментира пред цюрихския вестник, че бившият главен прокурор също няма информация за подслушване и шпионаж спрямо него.

А от правителството на Катар категорично отхвърлиха журналистическите твърдения и заплашиха със съдебни действия срещу "безпочвените обвинения" и "дезинформацията".

"Обвиненията са още един опит да се разпространява фалшива информация за Катар и да се вреди на неговата репутация - пишат от международния медиен офис в Доха. - Отхвърляме всички твърдения и обмисляме какви са юридическите пътища оттук-нататък. Очевидно е, че множеството клеветнически кампании срещу Катар в Европа, разгърнати в медийни публикации във Франция, Швейцария и други европейски страни по-рано този месец, продължават безмилостно."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата