facebook
twitter

Спорт

Кандидат за концесията на летище София иска да строи национален стадион

289
SiteMedia Consultancy
Така изглежда проектът за "Летищен град София", в който ще влиза и евентуалният нов национален стадион.

Един от кандидатите за концесията на столичното летище - консорциум "Витоша", изрази готовност да построи нов национален стадион, ако офертата му бъде одобрена. В сдружението влизат Manchester Airports Group (MAG) и Beijing Construction Engineering Group (BCEG). От консорциум "Витоша" предлагат да инвестират 1.5 млрд. евро в аерогарата, но и отделни 600 млн. в проекта "Летищен град София", в чийто център ще е именно нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), а също така зони за търговия, отдих и развлечения.

В офертата се предвижда стадионът да бъде мултифункционален - не само за различни видове спорт извън футбола, но също така за концерти и фестивали. Ако консорциум "Витоша" бъде предпочетен, то има уверения, че строителството може да приключи навреме, за да бъде в подкрепа на кандидатурата на България за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., а също така и за съвместните кандидатури с Гърция, Румъния и Сърбия за Евро 2028 и Мондиал 2030. "Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", коментира Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие за MAG.

Преди дни главният архитект на София Здравко Здравков призна, че общината и спортното министерство разглеждат няколко варианта къде може да бъде построен нов национален стадион.

Все още няма коментари

Още

София ще получи още 218 млн. лв. за екологичен транспорт

11.07.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

167
Столицата няма намерение да мие улиците по-често

09.07.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1104 1
Кралев: Капацитетът на "Армията" може да се увеличи двойно

04.07.2019

144

Влез или се регистрирай за да коментираш

×