facebook
twitter

Спорт

Кандидат за концесията на летище София иска да строи национален стадион

314
 SiteMedia Consultancy
Така изглежда проектът за "Летищен град София", в който ще влиза и евентуалният нов национален стадион.

Един от кандидатите за концесията на столичното летище - консорциум "Витоша", изрази готовност да построи нов национален стадион, ако офертата му бъде одобрена. В сдружението влизат Manchester Airports Group (MAG) и Beijing Construction Engineering Group (BCEG). От консорциум "Витоша" предлагат да инвестират 1.5 млрд. евро в аерогарата, но и отделни 600 млн. в проекта "Летищен град София", в чийто център ще е именно нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), а също така зони за търговия, отдих и развлечения.

В офертата се предвижда стадионът да бъде мултифункционален - не само за различни видове спорт извън футбола, но също така за концерти и фестивали. Ако консорциум "Витоша" бъде предпочетен, то има уверения, че строителството може да приключи навреме, за да бъде в подкрепа на кандидатурата на България за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., а също така и за съвместните кандидатури с Гърция, Румъния и Сърбия за Евро 2028 и Мондиал 2030. "Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", коментира Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие за MAG.

Преди дни главният архитект на София Здравко Здравков призна, че общината и спортното министерство разглеждат няколко варианта къде може да бъде построен нов национален стадион.

Все още няма коментари

Още

И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1992 3
Посолството на САЩ: Провеждат се стандартни, а не евакуационни полети

20.05.2020

4698 20
Летище София се оказа разграден двор за коронавируса

07.05.2020

23468 91

Влез или се регистрирай за да коментираш

×