Медия без
политическа реклама

Калейн е гимнастичка №1 в Европа за 2023 г.

Българската грация печели приза за втори път в кариерата си

13 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС архив

Боряна Калейн беше избрана за гимнастичка №1 в Европа през 2023 г. Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика спечели с огромна преднина гласуването, организирано от европейската федерация (EG).

Българската грация събра 63% от вота на феновете (95 673 гласа) и остави далеч зад себе си останалите четири номинирани състезателки. Втора се нареди друга представителка на художествената гимнастика - украинката Виктория Оноприенко с 13% (20 221 гласа), а трета - спортната гимнастичка Сане Веверс от Нидерландия с 9% (14 207 гласа).

Британската състезателка на батут Бриони Пейдж е четвърта с 8% (12 320 гласа), а Топ 5 допълва трета звезда от художествената гимнастика - германската представителка Дария Варфоломеев с 6% (9786 гласа).

За 23-годишната Калейн това е втори такъв приз след 2021 г.

"Щастлива съм от това, че отново печеля тази награда! Това показва, че имам много и верни фенове в България и по света, които ме подкрепят, за което мога само да им благодаря. Това е едно голямо признание за моя труд и този на моите треньори. Тази награда ще ми бъде една голяма мотивация за това да не спирам да се опитвам да показвам една по-различна гимнастика на килима", каза Боряна, цитирана от официалния сайт на родната федерация (БФХГ).

Още по темата