Медия без
политическа реклама

Изборът на Адриана Лима за посланик на ФИФА провокира недоволство

Бивш член на Изпълкома на световната асоциация се чуди какви послания би могла да даде супермоделът на футболния свят

02 Март 2023
Адриана Лима по време на церемонията по връчването на футболните награди The Best в понеделник в Париж.
ЕПА/БГНЕС
Адриана Лима по време на церемонията по връчването на футболните награди The Best в понеделник в Париж.

Решението на ФИФА да назначи супермодела Адриана Лима за глобален посланик на футболните фенове по света бе изненадващо и провокира недоволство у някои.

Сред най-силно възмутените е бившият член на Изпълкома на ФИФА - австралийката Моя Дод, която е бивша футболистка.

"Когато едно момиче играе футбол, светът я вижда по различен начин. Вместо да получава комплименти за хубавия си външен вид или красивата си рокля, тя е ценена заради изявите си на терена и брилянтното отбелязване на голове. В годината на световното първенство по футбол за жени това е посланието, което трябва да звучи силно по целия свят. Къде се вписва един супермодел в това е наистина объркващо", коментира Дод, която бе в комитета за успешната кандидатура на Австралия и Нова Зеландия за съвместно домакинство на шампионата за жени.

В публикация в LinkedIn тя добавя: "Попитах дали посланикът на ФИФА ще отправя съобщения относно външния вид и здравословното хранене. Какво ще представлява този посланик за нарастващия брой амбициозни играчи и фенове в женския футбол, които обичат играта, защото [футболът] ни показва как може да изглежда равенството?"

Моя Дод бе особено афектирана и заради интервю на Лима от 2006 г. за списание GQ, в което тя заявява, че абортът е "престъпление".

Позицията на австралийката бе подкрепена от хиляди жени по света, които започнаха за използват тага  #tonedeaf, наричайки по този начин ФИФА "глуха" към проблемите на жените.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино, чието поредно решение е подложено на критика, реши да оправдае избора на супермодела. "Когато се срещнеш с Адриана, веднага усещаш нейната топлина, доброта и колко достъпна и страстна е към нашата игра. Тя живее и диша с футбола и затова може да бъде отлична връзка между ФИФА и феновете по целия свят", коментира той, цитиран от Би Би Си. А от световната асоциация обявиха, че бразилката ще "развива, промотира и участва в различни глобални инициативи" в качеството си на посланик на ФИФА.

Отделно Лоран Бойе, публицист на Лима, я оправда с думите, че нейната позиция по темата с абортите вече е променена. "Можем с гордост да кажем, че г-жа Лима насърчава здравословния начин на живот от няколко години и като много хора, нейната позиция по много въпроси на LGBTQIA+ и жените се е развила и тя подкрепя тези идеи", обяви Бойе.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата