Медия без
политическа реклама

Италианец ще води националките ни по волейбол

Треньорът на Ева Янева във Франция бе избран от федерацията за селекционер на България

15 Февр. 2022
CEV.lu
Лоренцо Мичели

Италианецът Лоренцо Мичели (51 г.) е новият селекционер на националния отбор по волейбол за жени. Решението бе взето днес от управителния съвет на Българската федерация по волейбол (БФВ). След първоначална пресявка изборът бе свит до три кандидатури - български тандем (Радослав Арсов и Антонина Зетова) и двама италианци (Мичели или Никола Негро). За фаворит на федерацията се считаше трети италианец - Марчело Абонданца, който и преди е водил националките ни, но той в крайна сметка предпочете офертата на гръцката федерация.

Лоренцо Мичели бе предварителният фаворит сред трите кандидатури, най-вече заради постигнатите от него успехи. В момента той води френския "Волеро льо Канe", където играе националката Ева Янева. Тимът е лидер в първенството и е на 1/4-финал във втория по сила евротурнир - Купата на CEV.

В Италия той е водил няколко отбора, сред които елитните "Падова", "Бергамо" (с този тим печели два пъти Шампионската лига), "Модена" и "Пиаченца". Има две титли, две купи и две суперкупи на Турция с "Еджзаджъбашъ", титла и купа на Полша с "Атом Трефл" (Сопот). В Полша е бил наставник и на "Висла Скай Рес".

Мичели има и опит като национален селекционер - на Естония през 2019 г. Бил е и помощник-треньор на женския тим на Италия от 2002 до 2010 г.