Медия без
политическа реклама

Илиана Раева: Това са диамантените момичета

24 Септ. 2019
Фейсбук
За разлика от световното първенство в София миналата година, когато спечели титла в съчетанието с 5 обръча и бронз в многобоя, в Баку ансамбълът остана без златно отличие.

Българските грации завършиха световното първенство по художествена гимнастика в Баку (Азер) на 4-то място в класирането по медали с двете отличия на ансамбъла - бронзово в многобоя и сребърно на съчетанието с пет топки. Индивидуално най-доброто класиране е 4-то място в многобоя на Боряна Калейн, която зае и две пети позиции (във финалите на обръч и топка). Калейн, както и Катрин Тасева (9-а в многобоя), изпълниха основната цел - да спечелят олимпийски квоти и така ще имаме пълен брой участнички - 2 индивидуално и ансамбъл, в Токио 2020.

Отборен шампион е Русия с 13 медала (8-2-3), следвана от Япония с 3 (1-2-0) и Израел с 6 (0-4-2). С по едно бронзово отличие завършиха съставите на Беларус, Италия и Украйна. И въпреки видимото отстъпление откъм медали (на предишното световно в София нашите бяха трети с по един златен, сребърен и бронзов), президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не спести похвали най-вече към ансамбъла на треньорката Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова. 

"Българският ансамбъл за поредна година (вече не знам коя точно) печели медал от голямо състезание! Направи го по най-уникалния начин - с уникална игра! Да, нашите съчетания са шедьовър! Да, те са диаманти! А Весела е треньор с уникален творчески гений! Да, целият свят на художествената гимнастика ги обича и обожава да ги гледа! - написа Раева във Фейсбук. - Днес нашите диаманти бяха с усмивки, щастливи и се радваха на спечеления медал. Всички ги поздравяваха! Те са щастливи! Казах им: "Момичета, уникални бяхте! Велики бяхте! Гордея се с вас!" Те са достатъчно интелигентни, за да преценят как и колко са ощетени. Не са първите, не са единствените и няма да са последните. Спортът ни е такъв откакто го има."

Треньорката Димитрова, както винаги, бе по-умерена: "Много съм доволна. Тези дечица са ми златни. Пребориха се с жестока конкуренция и с уникалното съдийство. Много ги обичам . - Този медал (б.р. - в многобоя) е златен за мен. Вярваме, че сме силни и ще продължим да работим", коментира Димитрова.

Още по темата