facebook
twitter

Спорт

Илиана Раева: Това са диамантените момичета

334
 Фейсбук
За разлика от световното първенство в София миналата година, когато спечели титла в съчетанието с 5 обръча и бронз в многобоя, в Баку ансамбълът остана без златно отличие.

Българските грации завършиха световното първенство по художествена гимнастика в Баку (Азер) на 4-то място в класирането по медали с двете отличия на ансамбъла - бронзово в многобоя и сребърно на съчетанието с пет топки. Индивидуално най-доброто класиране е 4-то място в многобоя на Боряна Калейн, която зае и две пети позиции (във финалите на обръч и топка). Калейн, както и Катрин Тасева (9-а в многобоя), изпълниха основната цел - да спечелят олимпийски квоти и така ще имаме пълен брой участнички - 2 индивидуално и ансамбъл, в Токио 2020.

Отборен шампион е Русия с 13 медала (8-2-3), следвана от Япония с 3 (1-2-0) и Израел с 6 (0-4-2). С по едно бронзово отличие завършиха съставите на Беларус, Италия и Украйна. И въпреки видимото отстъпление откъм медали (на предишното световно в София нашите бяха трети с по един златен, сребърен и бронзов), президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не спести похвали най-вече към ансамбъла на треньорката Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова. 

"Българският ансамбъл за поредна година (вече не знам коя точно) печели медал от голямо състезание! Направи го по най-уникалния начин - с уникална игра! Да, нашите съчетания са шедьовър! Да, те са диаманти! А Весела е треньор с уникален творчески гений! Да, целият свят на художествената гимнастика ги обича и обожава да ги гледа! - написа Раева във Фейсбук. - Днес нашите диаманти бяха с усмивки, щастливи и се радваха на спечеления медал. Всички ги поздравяваха! Те са щастливи! Казах им: "Момичета, уникални бяхте! Велики бяхте! Гордея се с вас!" Те са достатъчно интелигентни, за да преценят как и колко са ощетени. Не са първите, не са единствените и няма да са последните. Спортът ни е такъв откакто го има."

Треньорката Димитрова, както винаги, бе по-умерена: "Много съм доволна. Тези дечица са ми златни. Пребориха се с жестока конкуренция и с уникалното съдийство. Много ги обичам . - Този медал (б.р. - в многобоя) е златен за мен. Вярваме, че сме силни и ще продължим да работим", коментира Димитрова.

Все още няма коментари

Още

Три грации ще спорят до последно за двете квоти за Токио 2020

04.11.2019

156
Ансамбълът отново взе бронз на световното първенство

21.09.2019

891 11
Две българки ще се борят за олимпийски квоти в художествената гимнастика

20.09.2019

353

Влез или се регистрирай за да коментираш

×