Quantcast

Медия без
политическа реклама

Художествената ни гимнастика даде заявка за олимпийски прецедент

Триумфът за Световната купа в София показа реална възможност за медали в Токио и индивидуално, и при ансамблите

01 Апр. 2021
С играта си на турнира за Световната купа в София българският тим показа, че може да спечели четвърти олимпийски медал при ансамблите след среброто в Атланта`96 и бронза в Атина`04 и Рио`16.

Първият от четирите турнира за Световната купа по художествена гимнастика за 2021 г. премина в София при огромно превъзходство на българските грации. След едногодишно прекъсване нашият отбор постигна отлични резултати - общо шест златни, един сребърен и два бронзови медала. 

Боряна Калейн се затвърди като лидер на тима и бе равностойна в многобоя с европейската шампионка Линой Ашрам, макар все пак да остана на 0.200 т. след израелката. Във финалите на отделните уреди обаче показа превъзходство над съперничката и взе три титли. Катрин Тасева, която страдаше от болки в кръста, както и на европейското в Турция през ноември, пак завърши след представителките на Беларус Алина Харнаско и Анастасия Калос. 

Ансамбълът - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, завоюва всички първи места и доминираше тотално. За съчетанието си с 5 топки момичетата на треньорката Весела Димитрова получиха рекордната за художествената гимнастика оценка от 44.150 т., а на три ленти и два чифта бухалки представиха свръхсложна композиция по музика от балета "Спартак" от Арам Хачатурян.

Успехът е безспорен, а към него има едно-единствено "но" - заради отсъствието на доминиращите в този спорт рускини. След като не изпратиха отбор на европейското първенство в Измир, в София руската федерация се "отчете" само с един сборен ансамбъл на Санкт Петербург, който въобще не може да е мерило.

Така вече над година никой не е виждал в реално състезание както съчетанията на двете сестри Дина и Арина Аверини (златна и сребърна медалистка от последното първенство на планетата), така и на световните и олимпийски шампионки от ансамбъла на Русия.

А това означава, че истинските тестове пред българските грации тепърва предстоят. При това тази година те са много - още три турнира за Световната купа, европейско първенство във Варна през юни, олимпийски игри в Токио, а през есента и световно - отново в Япония.

Засега първата среща на нашите с рускините се отлага, защото на втория турнир за Световната купа - в Ташкент (Узб) в средата на април, българската федерация смята да изпрати други участнички и индивуално, и при ансамблите. Целта е Калейн, Тасева, а и няколко от момичетата в ансамбъла да се възстановят от някои леки травми.

Впрочем, председателят на БФХГ Илиана Раева показа реалистичен поглед независимо от успеха в София. Тя отчете факта, че липсваха както рускините, така и силните ансамбли на Италия, Испания и Украйна. Всъщност от елитните ансамбли в София пристигнаха само световните вицешампионки от Япония, които останаха едва трети в многобоя, дори и след тима на Азербайджан.

"Абсолютен рекорд в съчетанието с пет топки на ансамбъла 44.150 т. Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така. Конкуренцията непрекъснато расте и се развива - каза Раева . - Но трябва да се подчертае много голямата разлика между България и Япония (84.350 срещу 70.650 т.), защото на последното световно Япония ни победи в многобоя - те бяха втори, а ние трети. Сега направихме огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл. България показва изключителна класа и като физически данни, и като физическа подготовка, и като психологическа подготовка."

А след турнира в София Раева започва да мисли и за олимпийски медал в индивидуалния раздел. Макар да не го казва директно, тя счита, че сестрите Аверини са главни фаворити за Токио, а за бронза ще претендират двете българки и Линой Ашрам.

"Има огромно израстване на Боряна Калейн и Катрин Тасева. Боряна показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно. Сега съчетанията са много усложнени и която издържи и ги изиграе, тя ще успее да спечели медал в Токио. Конкуренцията е много голяма, тук отсъстваха само състезателките на Русия - нашите основни съперници. Но наистина вече България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното, което е много важно", коментира Раева.

И така - основата за олимпийските медали е поставена. Видя се, че в едногодишната коронавирусна пауза националният отбор е работил много. Сега остава да се взимат един по един тестовете до момента на истината - игрите в Токио. Там засега изглежда сигурно, че ансамбълът ще спечели медал, но вече имаме амбиции и за още един - в индивидуалния раздел.

Ако това стане, ще имаме прецедент - олимпиадата в Япония ще е първата за художествената ни гимнастика с отличия и в двата вида, откакто ансамблите бяха включени в програмата в Атланта `96. А медал за Калейн или Тасева ще е едва вторият за грациите ни на олимпийски игри от среброто на Адриана Дунавска в Сеул`88.

 

СТАТИСТИКА

Досега на олимпийски игри България е спечелила общо 4 медала в художествената гимнастика, откакто този спорт е включен в програмата (в Лос Анджелис `84 индивидуалния раздел и в Атланта `96 - ансамблите). Дават се отличия само в многобоя, а не и на отделните уреди, както е на световни първенства.

Индивидуално:

Сеул `88 - Адриана Дунавска - сребърен медал

Ансамбли:

Атланта `96 - Ина Делчева, Валентина Кевлиян, Мария Колева, Мая Табакова, Ивелина Талева, Вяра Ваташка - сребърен медал

Атина `04 - Жанета Илиева, Елеонора Кежова, Зорница Маринова, Кристина Рангелова, Галина Танчева, Владислава Танчева - бронзов медал

Рио `16 - Любомира Казанова, Ренета Камберова, Михаела Маевска, Християна Тодорова, Цветелина Найденова - бронзов медал

Още по темата