Медия без
политическа реклама

"Хебър" обжалва служебната титла на "Нефтохимик"

06 Апр. 2020
SPORTAL.BG
Отборът на "Хебър" позира като носител на Купата на България, която спечели за втори пореден сезон в директен сблъсък с шампиона "Нефтохимик".

Носителят на Купата на България по волейбол "Хебър" (Пазарджик) обжалва решението на Управителния съвет на федерацията (БФВ) да прекрати сезона в Суперлигата и да обяви настоящото класиране за крайно. Така клубът на практика оспорва присъдената служебна шампионска титла на "Нефтохимик" (Бургас).

Именно двата тима са най-големите съперници в последните две години в мъжкия волейбол у нас. В директни двубои помежду им "Нефтохимик" спечели златните медали в първенството през 2018/2019 г., а "Хебър" триумфира два пъти поред за Купата на България (2019, 2020) и веднъж за Суперкупата (2019/2020) и се беше устремил към требъл през този сезон.

"Уставът и правилникът на Българската федерация по волейбол гласят, че шампион се определя само след изиграване на плейофи, а при извънредни обстоятелства се допуска промяна в дата/и на мачовете, но текстовете не съдържат норми, които да определят шампион по друг метод", пишат в своята жалба от Пазарджик.

От клуба цитират текстове от устава на БФВ, които гласят, че при обжалване на решение на УС от засегната страна "влизането му в сила се отлага до произнасяне на Общото събрание".

"По този начин БФВ е задължена да свика Общо събрание за разглеждане на жалбата. Управителният съвет на БФВ не е обсъдил собствения си Устав и вътрешните правила, в нарушение на които е взето обжалваното решение, създавайки опасен прецедент шампион да се определя по административен ред, по интернет, а не в спортната зала", посочват още от "Хебър".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?