Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гонзо търси новия селекционер на националния отбор

Бих си подал оставката, но къде виждате моя грешка, твърди вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков

22 Окт. 2023
БНТ
Йордан Лечков

В четвъртък ще има заседание на Изпълкома на БФС и ще бъде решен въпросът с новия селекционер на националния отбор, а със задачата да търси такъв е натоварен техническият директор на футболния съюз Георги Иванов-Гонзо. Това обяви пред БНТ вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков, който на фона на непрестанните провали на българските отбори в международен план изтъкна, че всичко било наред и в БФС "са си подредили къщичката".

"В четвъртък в 12:00 ч. ще се проведе Изпълкомът. Там ще се реши кой ще бъде селекционер. С тази задача е натоварен Георги Иванов, който води разговори за нов треньор, така че ви моля за малко търпение - заяви бившият национал. - За мен са важни футболистите, не толкова треньорът. Той трябва да има авторитет и добра визитка. Колко имена изхабихме заради слабата игра на футболистите? И Стоичков, и Пенев, и Хубчев, Мъри [Станимир Стоилов] също беше селекционер. Играчите просто трябва да знаят, че когато дойдат в националния отбор, трябва да се "сбият". Никого няма да караме насила да става треньор. Имахме и надежди за Кръстаич, но не се получиха нещата."

Според Лечков не толкова огромният брой чуждестранни футболисти по българските терени е виновен за слабото ниво на игра на националния тим. А що се отнася до слабото развитие на младите български футболисти заяви:

"Трябва да се направи едно разграничение между професионален футбол и масов спорт. В България не е тайна, че имаме демографски проблем. Г-н Караиванов [президентът на ПФЛ Атанас Караиванов] говори за натурализирането [на чужденци]. Виждате, че дори във Франция, Германия и Швейцария имат повече натурализирани футболисти от нас. В България не можем да решим този проблем, защото не можем да кажем на частните клубове какво да правят. Те си следват тяхната политика и от това страда националният отбор, защото не се развиват достатъчно млади български момчета. Трябва да има по-голяма конкуренция. Трябва да си физически подготвен, за да бъдеш психически устойчив. Това липса на нашите футболисти. Преди 7-8 години гласувахме едно правило за младите футболисти (б. р. - за задължително присъствие на играчи под 21 г. в стартовия състав на професионалните клубни отбори) и още на първия мач един от тях беше изваден в 10-ата минута. Това е въпрос на желание на клубовете, но това е действителността."

Лечков все пак намери сили да се извини за изказването си през седмицата, че художествената гимнастика, волейболът и борбата също нямат резултати. Но все пак не падна по гръб и добави, че тези негови думи са плод на факта, че тези спортове получават държавно финансиране, за разлика от футбола. Малък детайл е, че БФС получава милиони по различни програми от ФИФА и УЕФА, докато ако се стигне до държавно финансиране от ММС, то е в рамките на максимум няколкостотин хиляди лева.

"Дадох пример, че другите спортове се финансират от държавата. За едните тя е майка, за футбола е мащеха. Ние сме най-голямата и същевременно най-независима и богата организация. Футболът се справя сам. Всички играчи, които идват в националния отбор, са обгрижени и в по-голямата част от клубовете си получават заплатите навреме. Работата на БФС е да контролира тези неща", каза той.

Лечков обаче не вижда по никакъв начин проблемите на футбола ни да са във футболния съюз.

"Ние сме подредили къщичката на футбола. Направихме и база. Нашата работа не е да седим по терените, това е задача на лицензираните треньори, на техническите директори и на собствениците на клубовете. Аз бих поел вина и да подам оставка, но, кажете ми, къде вие откривате моя или наша грешка? Разбирам го всичкото това недоволство. Аз винаги след мачовете заставам пред камерите и още преди 15 години казах, че нямаме достатъчно класа. Ако имаме силно вътрешно първенство, от което футболистите излизат и се реализират навън, тогава ще имаме и добър национален отбор", завърши Лечков.

Ключови думи:

Йордан Лечков, БФС

Още по темата