Медия без
политическа реклама

Фюри и Усик потвърдиха обединителния боксов мач за края на април

Чаканият от 23 години двубой за всички световни титли в тежка категория най-после е уговорен

11 Март 2023
ЕПА/БГНЕС

Президентът на Световната боксова асоциация (WBA) Хилберто Мендоса е получил потвърждение от екипите на Тайсън Фюри и Александър Усик за провеждане на обединителен двубой за световните титли в тежка категория на професионалния бокс, на организацията профила си в "Туитър":

"Двата екипа молят за време за работа над договорите, за да бъде финализирана сделката", се казва още в съобщението.

По-рано този месец промоутърът на Фюри - Франк Уорън съобщи, че обединителният мач ще се състои на 29 април.

На 4 декември Фюри победи друг британец - Дерек Чисора, и защити титлата си на световен шампион във версия Световен боксов съвет (WBC).

Веднага след това, още от ринга, той призова на обединителен мач за всички шампионски пояси намиращия се в залата украинец Александър Усик, който пък е шампион на останалите влиятелни организации - WBA, Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO). 

Шампионът на Световния боксов съвет (WBC) Тайсън Фюри отново призова за обединителен мач срещу носителя на останалите четири титли в тежка категория Александър Усик.

Две седмици по-късно бе обявено, че екипите на Усик и Фюри са постигнали договорка за двубой в тежка категория, като той бе предвиден за края на март.

Тогава промоутърът Боб Аръм заяви, че Циганския крал и Украинската котка няма да приемат да заложат срещу друг боксьор, преди да заложат шампионските си пояси в мач помежду си.

Дългоочакваният обединителен мач за унифициране на световните титли в тежка категория на професионалния бокс е договорен. Александър Усик и Тайсън Фюри са се споразумели да се бият в началото на 2023 г.

Засега не е известно мястото на провеждане на така очаквания от боксовия свят обединителен двубой. Най-често обаче се споменава стадион "Уембли", който има капацитет от 95 000 зрители.

Последният боксьор, който държеше всички пояси в тежка категория (тогава те бяха 4) бе британецът Ленъкс Люис през 1999 г. След пенсионирането му през 2003 г. дойде доминацията на украинските братя Владимир и Виталий Кличко, които заедно държаха и четирите основни титли, но отказваха твърдо да се бият един срещу друг. 

В момента и двамата шампиони нямат загуба на професионалния ринг. 34годишният Фюри е с баланс 34 мача - 33 победи (24 с нокаут) и 1 равен, а Усик (36 г.) е спечелил всичките си 20 двубоя (14 от които с нокаут).

Последвайте ни и в google news бутон