Медия без
политическа реклама

Футболистките ни задминаха негативен рекорд на националите

Женският отбор на България зае най-ниската позиция в световната ранглиста в цялата си история

Нападателката Александра Янева (вляво) по време на домакинството срещу Румъния на 4 юни, загубено от българския тим с 0:3.
БФС
Нападателката Александра Янева (вляво) по време на домакинството срещу Румъния на 4 юни, загубено от българския тим с 0:3.

Предизвикателството пред новия президент на БФС Георги Иванов да развива женския футбол в България, каквито са изискванията на ФИФА и УЕФА, става все по-голямо. Още повече, че последните резултати на националния ни отбор изобщо не вдъхват оптимизъм.

В ранглистата на ФИФА за женски национални отбори за юни България е под №99 (б. р. - от общо 193 тима). Това не само е отстъпление с 4 места (б. р. - футболистките ни бяха №95 в предишното издание през март), не само е най-ниско класиране в цялата история на участието ни в това подреждане, но е най-задно място на български национален отбор по футбол изобщо. До момента най-надолу е бил мъжкият ни отбор през април 2012 г. - на 96-о място (от общо 210 тима).

Влияние за свличането на селекцията, водена от треньорката Силвия Радойска, имат трите ни загуби в Група C4 на европейските квалификации - с 2:3 от Армения и с 0:1 и 0:3 от Румъния. В последните 9 мача българките имат само една победа - с 1:0 над Казахстан през април т. г. Извън това имаме 6 загуби и две равенства - с Косово (0:0) и Северна Македония (2:2).

Допълнителен негатив върху самочувствието ни е фактът, че женските националки са изместени спрямо миналата класация от отбори като Тонга (сега №97) и Непал (№98).

Женският отбор на България участва в класацията на ФИФА от юли 2003 г., като най-доброто ни класиране е от декември 2008 г., когато сме на 42-ро място. През септември 2011 г. пък изпадаме от световния Топ 50 и до момента нито веднъж не сме се връщали там.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата