facebook
twitter

Спорт

Формула 1 се опитва да спаси сезона и отбори от фалит

Спортът губи по $50 млн. за всяко отменено състезание, но може да загуби и част от тимовете си
197
 ЕПА/БГНЕС
Отбори като "Уилямс" може да изчезнат от Формула 1, ако няма никакви състезания през 2020 г.

Формула 1 е в безпрецедентна криза заради коронавируса. Първите 9 състезания за сезона бяха отменени или отложени, а десетото - за Гран при на Франция - почти сигурно също няма да се състои по план. Шефовете на спорта се надяват сезонът да започне през юли, но ако това не стане, F1 може да остане без няколко отбора, които са изправени пред фалит.

Формула 1 ще оцелее, въпреки че претърпява огромни загуби заради отложените състезания. Стартовете в Австралия и Монако бяха отменени, а тези в Бахрейн, Виетнам, Китай, Нидерландия, Испания, Азербайджан и Канада - отложени. Според специалисти F1 губи между $30 и $50 млн. за всяко отложено състезание. Загубите може да нараснат още, ако не бъдат намерени нови дати за отложените стартове, което изглежда все по-възможно.

 

30% от приходите за спорта идват от таксите,

 

плащани от организаторите на всяко състезание. 38% са от тв права, а 15% - от спонсори. Ако състезанията обаче не се проведат, спортът ще трябва или да върне пари на домакините, или да ги счита за такси за догодина. В договорите със спонсорите и с телевизиите също има записани клаузи за определен брой състезания. Все пак Формула 1 обяви приходи от $2,02 млрд. за 2019 г. и дори пълен провал на сезона няма да застраши бъдещето ѝ.

Отлагането на още състезания обаче поставя под въпрос целия шампионат. За да бъде определен световен шампион, по правилник трябва да се проведат поне 8 състезания, и то минимум на три континента. В календара все още има 13 (Гран при на Франция не е отложена официално - б.а.) на четири континента - Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка, но провеждането им остава под въпрос заради пандемията, тъй като, дори и да се излъчват по телевизията, те ще бъдат без публика, което ще доведе до огромни загуби за организаторите им.

Ако обаче състезания няма, това почти сигурно ще доведе до фалит на няколко тима. Вече няколко отборни шефове признаха, че бъдещето на тимовете е директно свързано със стартовете. Шефът на "АлфаТаури" Франц Тост обясни, че тимът му губи по $2 млн. за всеки отложен старт.

"Ако няма състезание, загубите са между 1,5 и 2 млн. Губим приходи и ако няма състезания цяла година, ситуацията ще стане много критична. Ако не дойдат приходи от състезания, очевидно ще

 

говорим за икономическа катастрофа

 

Ако започнем състезанията през юли, ще се отървем само с посинено око. Ако не стане обаче, ще бъде много критично", заяви Тост, чийто тим до миналата година носеше името "Торо Росо" и е дъщерен на "Ред Бул", така че поне може да разчита на подкрепа от компанията.

Зам.-директорът на "Уилямс" Клеър Уилямс също призна, че за тима ѝ е жизненоважно да има състезания през 2020 г.: "F1 е в невероятно трудна ситуация в момента. Заради това прекарваме толкова много време в онлайн срещи, за да направим всичко нужно и да може всички да излязат от тази ситуация невредими в края на годината. Много е важно кога ще може да се състезаваме. Важно е особено за отбори като нашия - един от малкото наистина независими, които останаха. Ние нямаме финансовия гръб на някои от конкурентите ни. За нас да има състезания е от критично значение, но все пак трябва да се случи, когато е безопасно."

Изп. директор на "Макларън" Зак Браун смята, че 4 тима може да фалират. Той и шефът на тима Андреас Зайдъл изтъкват, че таванът на бюджета за отборите за 2021 г. трябва да бъде свален. Това вече се случи веднъж, а отборите се разбраха да свият бюджетите си от $175 на $150 млн. Според "Макларън" обаче таванът трябва да е $100 млн.

"Мисля, че това е последен сигнал за събуждане за спорта, който беше в нездраво състояние и не беше устойчив и преди, а сега вече достигна до нужда от големи и драстични промени. Най-важното нещо е просто да направим следващата крачка и да въведем таван за бюджетите. Нужен е таван, трябва да се вземат и други мерки като замразяване на развитието на колите, за да оцелеем тази година", коментира Зайдъл.

Директорът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер смята, че собствениците на Формула 1 - "Либърти Медия", може да се намесят и

 

да помогнат на по-малките отбори

 

"Може да има огромен удар по тимовете и тук собственикът трябва да реши. Това е техният бизнес, трябва да решат как ще държат тези отбори живи, защото все пак са нужни отбори, за да има състезания. Хората от "Либърти" ще направят нужното, за да осигурят 10 отбора на стартовата решетка догодина. За да предпазят собствения си бизнес, те ще помогнат на тимовете, което означава да им платят", коментира Хорнер.

Директорът на F1 Рос Браун смята, че въпреки пандемията сезонът може да включва 18 състезания и да бъдат пропуснати само 4. Началото вероятно ще е в Австрия на 5 юли, но все още няма ясен план как точно ще се действа. Възможно е някои писти да приемат по повече от един старт, като почти сигурно всички ще са пред празни трибуни. Шефовете на пистата "Ред Бул Ринг" в Австрия и на "Силвърстоун" във Великобритания вече изразиха готовност пистите да приемат по повече от едно състезание. А Браун смята, че ситуацията може да доведе до ново начало за спорта.

"Може би е дошло време за рестартиране. Дойде време да решим дали имаме нужда от това от гледна точка на разходите и инвестициите. Има прекалено голяма разлика между първите три тима ("Мерцедес", "Ферари" и "Ред Бул" - б.а.), които имат големи бюджети, и останалите, които се опитват да създадат устойчив модел", каза той.

 

Бивши шефове призовават за анулиране на всички стартове

Докато директорите на Формула 1 и на отборите търсят варианти да спасят годината, бившият президент на международната федерация по автомобилизъм (FIA) Макс Моузли и ексшефът на този спорт Бърни Екълстоун смятат, че сезонът трябва да бъде анулиран.

"Сезон 2020 трябва да бъде отменен. Така организаторите на състезания ще имат сигурност и ще вземат мерки. В момента те стоят в изчакване и губят пари. Ако чакаме, има шанс ситуацията да стане още по-лоша. Състезания без фенове ще са финансова катастрофа за организаторите. Съкращаване на уикендите и по няколко състезания на една писта също ще има малко влияние върху разходите. Няма гаранция, че през юли ще има състезания. Сега е моментът FIA и собствениците на Формула 1 да се възползват и да преструктурират Формула 1, за да я направят по-стабилна", каза Моузли.

Екълстоун изрази подобно мнение: "Ако зависеше от мен, щях да отменя сезона. Никой не знае какво ще стане с този вирус. Така че бих казал на всички да забравят 2020 и да се фокусират върху 2021, да се готвят за следващия март. Как ще се организират състезания с всички ограничения?"

Ключови думи:

Формула 1, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Ботас изпревари Хамилтън в първите тренировки в Сочи

25.09.2020

34
Приключи една епоха във Формула 1

19.09.2020

7120
Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

509

Влез или се регистрирай за да коментираш