Quantcast

Медия без
политическа реклама

Формула 1 обмисля обръщане на стартовата решетка в спринта

07 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
През 2023 г. Макс Верстапен (в средата) спечели 19 от 22 състезания, както и 4 от 6 спринта. Сега Формула 1 обмисля как да създаде предизвикателство за аса на "Ред Бул".

Радикална промяна обмислят шефовете на Формула 1 с цел създаване на допълнителна интрига в най-комерсиалния автомобилен спорт. Идеята е от сезон 2024 част от стартовата решетка в спринтовите състезания да бъде обърната и състезателите от Топ 10 на квалификацията да потеглят в обратен ред.

В момента текат дискусии как най-ефективно би могло да бъде въведено такова правило, без да засегне интересите на най-силните отбори и пилоти. Ако то срещне по-сериозен отпор, съществува и алтернативно предложение от босовете - да отпадне забраната за тимовете да сменят болидите си след първата тренировка в уикендите със спринтове.

Вариантите за промяна ще бъдат обсъдени от комисията за F1 през януари. В заседанието ще участват представители на международната автомобилна федерация (FIA) и на всички 10 отбора.

Сигурно е, че през 2024 г. ще се проведат общо 24 старта, като спринтови състезания ще има в шест от тях: за "Гран при" на Китай (19-21 април), Маями (3-5 май), Австрия (28-30 юни), САЩ (18-20 октомври), Сао Пауло (1-3 ноември) и Катар (29 ноември - 1 декември).

Вече е прието и че спринтът отново ще се състои в събота, но непосредствено преди квалификацията за същинското състезание в неделя. Самата квалификация за спринта пък ще бъде в петък. През тази година беше обратното - традиционната квалификация за неделния старт се провеждаше в петък, а събота бе ден, посветен изцяло на спринта.

Ключови думи:

Формула 1

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?