Медия без
политическа реклама

Фитнесите плашат с протест, ако не получат помощ от държавата

29 Май 2020
Илияна Кирилова

Собствениците на фитнес зали плашат с протест, ако не получат безвъзмездна помощ от държавата. Загубите за този бизнес за периода на затварянето до момента се изчисляват приблизително на 20 милиона лева, коментира председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес пред БНР. По негови думи посещенията на залите са 25-30% в сравнение с предходната година, а около 50 на сто от работещите във фитнес центровете са съкратени.

"Ние нямахме дори теоретична възможност за приходи. Разходите в голяма степен останаха. Наемодателите не проявяват никакво разбиране и изпращат фактури през времето на затварянето", отбеляза Ангелов. Той твърди, че "след отварянето положението се влошава финансово, защото 30% посещения не значат 30% приходи, тъй като повечето от хората са предплатили картите си и просто си ги използват.“

„В нашата индустрия печалбата въобще не е толкова голяма, че да може да компенсира такива загуби. Смея да твърдя, че в близката една година, даже повече, няма да се върнем на старите нива, които бяха преди затварянето. Много от бизнесите, които са малки бизнеси, няма да оцелеят. Няма как да издържи бизнесът да си плаща кредитите, разходи в пълен размер и приходи 30%“, подчерта Петър Ангелов.

От Българската асоциация за здраве и фитнес настояват за среща с премиера и други институции. „Ако не получим държавна безвъзмездна помощ, голяма част са застрашени", допълни Ангелов. Едно от исканията е да се намали ДДС от 20 на 9%. Ако правителството не предприеме икономически мерки в помощ на фитнес залите, браншът ще излезе на протест. „Ние сме изправени до стената и нямаме накъде да отстъпваме“, коментира председателят на сдружението.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЧИСТВАНЕ

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев актуализира указанията за прилагане на противоепидемични мерки в спортни обекти. Спортисти, треньори и длъжностни лица се задължават да почистват контактните повърхности на използваните уреди или пособия с осигурените за целта дезинфектанти. В залите трябва да се спортува с чисти обувки и облекло, които са предназначени само за използване във фитнес центъра.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фитнес, спорт, протест, помощ

Още по темата