Quantcast
ФИФА търси план за изход от кризата във футбола | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

ФИФА търси план за изход от кризата във футбола

Световната централа ще промени правилата за договорите на играчите и трансферените прозорци
74
 ЕПА/БГНЕС
ФИФА може да промени драстично правила във футбола заради коронавируса.

Световният футбол стои на място заради коронавируса, а ФИФА се опитва да измисли нови правила за договорите на играчите и трансферите между клубовете, за да разполага с нов план за действие в безпрецедентната ситуация.

Адвокатите в централата на световната футболна федерация в Лозана вече се събраха (виртуално) с представители на националните шампионати, клубовете и асоциациите, плюс съюзите на футболисти. Със спирането на почти всички национални първенства хиляди играчи стоят по домовете си и не могат да тренират, а клубовете са все по-притеснени за финансовото си бъдеще. Много от тях вече въведоха собствени мерки в опит да ограничат ефекта от спирането на мачовете. 

Сега ФИФА се опитва да създаде общ план за замразените сезони и всичко, свързано с тях. Прогнозите за финансовите последствия от спирането варират, но лидерите на световния футбол очакват те да са огромни. Андреа Аниели, президент на европейската клубна асоциация (ECA) и на италианския гранд "Ювентус", вече заяви, че клубовете са изправени пред "най-голямото предизвикателство, което играта и индустрията някога са срещали". 

В поверителен документ (с копие разполага "Ню Йорк таймс"), наречен "COVID-19: футболни регулаторни въпроси", специална работна група на ФИФА е посочила основните проблеми. В момента фокусът е върху договорите на футболистите и трансферните прозорци, които вероятно няма да са в традиционния си период - един през лятото и един през зимата. И понеже изобщо не е сигурно кога ще завършат сезоните в отделните държави, ФИФА предлага договорите на играчи, които трябва да изтекат през лятото, да бъдат удължени автоматично до края на първенството в съответната страна (когато и да е той). Футболисти, чиито контракти изтичат, могат да се разберат да преминат в други клубове като свободни агенти, но ще трябва да останат в настоящите си тимове до края на местния футболен сезон. 

Предложенията, които се опитват да намерят баланс между нуждите на отборите и тези на футболистите, обръщат внимание и на друг голям проблем: как ще бъдат компенсирани служители на клубове, когато приходите са свити, особено при малките тимове, които разчитат повече на парите от билети, отколкото на договори за тв права. В момента

 

някои клубове на практика са без никакви приходи

 

"Ясно е, че пандемията обърква значително трудовите споразумения в световния футбол. Задълженията и на двете страни на практика са невъзможни за изпълнение в момента - играчите и треньорите няма как да работят; клубовете не могат да им предоставят работа, но не са и в позиция да плащат на служители за работа, която не е извършена", се казва в документа. 

Окончателно решение на ФИФА все още няма, а клубовете започнаха сами да взимат мерки и да търсят решение на ситуацията. Някои постигнаха споразумение с футболистите си за намаление на заплатите.

"Ювентус", например, съобщи, че играчите са се отказали от възнагражденията си за 4 месеца, с което клубът ще спести 90 млн. евро за финансовата 2019/20. Ако сезонът бъде подновен, те ще получат заплатите си, а дори това да не се случи през тази година, футболистите ще получат две от месечните си възнаграждения през следващата година, но това няма да повлияе толкова на отчета на клуба.

Лидерът в британската Чемпиъншип - "Лийдс", който е на път да влезе във Висшата лига, съобщи, че играчите са се съгласили да не получават пари за времето, в което няма мачове, за да може клубът да плаща на другите си служители.

Във Франция "Лион" и "Олимпик" (Марсилия) използваха местен закон, с който поставиха футболистите в техническа безработица, за да може държавата да покрие част от заплатите им. Футболистите на "Барселона" се съгласиха да намалят заплатите си със 70%, макар че това стана след поредна конфронтация между лидера на тима Лионел Меси и ръководството. 

Други действат по-драстично. Швейцарският "Сион" уволни 9 футболисти, след като те отказаха да им бъдат намалени заплатите. Съюзът на играчите в Колумбия критикува местния "Индепендиенте" (Санта Фе), който пусна анкета в Туитър, в която феновете да гласуват дали клубът да намали заплатите. В някои държави, като Хърватия, Кипър, Израел и Малта, клубове едностранно намалиха заплатите още в първите дни от спирането на сезона. 

Заради тези разнообразни мерки ФИФА се опитва да създаде рамка за преговори, като започна с препоръка клубовете и играчите им все пак да стигнат до споразумение за временно спиране или намаление на заплатите, докато няма футбол. Световната централа предложи на клубовете да разгледат и опцията за пускане на футболистите в отпуск, ако има адекватна алтернатива за компенсация на останалите служители в този период. Това може да стане в държави като Великобритания, където правителството се съгласи да плаща 80% от заплатите на служители, които не могат да работят по време на кризата. 

Най-пряката инициатива на ФИФА обаче е предложението ѝ да бръкне дълбоко в собствените си резерви, за да плаща заплати на играчи, които са останали без доход. За момента това все още не е станало, но се обсъжда създаването на фонд.

ФИФА очаква

 

хаос и на трансферния пазар,

 

в който миналата година се направиха сделки за $7 млрд. Дискусии за промени в трансферните прозорци, които обикновено отнемат години, сега може да се проведат доста по-бързо. Пазарът обикновено отваря през юни, но сега това ще е трудно, тъй като сезонът няма да е завършил. ФИФА вече заяви, че няма да поставя краен срок за доиграване на нито един шампионат и ще одобри всякакви молби за промяна в датите за трансферния прозорец. Вероятно отборите ще имат 16 седмици на разположение за сделки, с 4 повече от максимума до момента, но все още не е взето окончателно решение. Работна група, водена от вицепрезидента на ФИФА Виктор Монталиани, вече обсъжда възможните варианти. 

Извънредната ситуация заради коронавируса доведе и до един от редките случаи, в които най-големите първенства, клубове и федерациите работят заедно, за да намерят решение. Президентът на клубната асоциация Андреа Аниели изпрати писмо до членовете ѝ - над 200 отбора, в което описва настоящото спиране на футбола като "реална екзистенциална заплаха". В писмото той казва, че асоциацията има два приоритета - първият е безопасното връщане на футболистите на терена, като вероятно мачовете ще са пред празни трибуни дълго след подновяването на първенствата. Вторият основен приоритет е финансовият, а Аниели заяви, че асоциацията търси варианти как да помогне на клубовете да управляват финансите "в това време на социална и икономическа криза".

Ключови думи:

ФИФА, футбол, коронавирус

Още

ПЪРВА ЛИГА, V КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

07.08.2022

Обновена

782
Един гол придвижи "Левски" шест места напред

07.08.2022

445
Ирландци смело ползват трите ленти на Adidas