Медия без
политическа реклама

ФИФА се похвали с половин милиард оборот от женския Мондиал 2023

Вие умеете да убеждавате, кажете какво да направим, обърна се към нежния пол президентът Инфантино

18 Авг. 2023
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе държи световната купа в компанията на щастливия президент на ФИФА Джани Инфантино в навечерието на дамския Мондиал 2023.
ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе държи световната купа в компанията на щастливия президент на ФИФА Джани Инфантино в навечерието на дамския Мондиал 2023.

Небивали приходи от женски футбол е генерирало световното първенство в Австралия и Нова Зеландия. Това разкри президентът на ФИФА Джани Инфантино два дни преди края на Мондиал 2023, от който останаха само два мача - сблъсъкът за трето място между Швеция и Австралия в събота и финалът между Англия и Испания в неделя.

Досегашните 62 двубоя са привлекли общо 1,85 млн. зрители по стадионите на Зеления континент и островния му съсед. Числото е абсолютен рекорд за шампионата на планетата на при дамите, но трябва да се има предвид, че това е първото му издание с участието на 32 отбора.

Средната посещаемост от 29 888 души на мач в Австралия и Нова Зеландия отстъпва на два предишни турнира, проведени с по 24 отбора (и общо 32 мача) - в САЩ през 1999 г. (средно 37 944 фенове) и в Китай през 2007 г. (средно 37 218).

"Това световно първенство генерира приход от над $570 млн., с който ние излязохме на нула - заяви Инфантино на среща с медиите днес в Сидни. - Не сме загубили никакви пари и сме постигнали втория най-голям оборот сред всички спортове на глобално ниво - разбира се, след мъжкото световно първенство по футбол."

Шефът на ФИФА засегна и темата за евнетуално изравняване на наградния фонд в женския турнир с този в мъжкия. Тази година при дамите той е в рекорден размер от $110 млн., което е точно 1/4 в сравнение с $440 млн., раздадени на мъжкия Мондиал 2022 миналата зима (събрал 3,4 млн. души публика по стадионите в Катар).

"Равни премии на световните първенства? Вече вървим в тази посока - заяви Инфантино. - Само че това няма да реши нищо. Може да има символична стойност, но няма да реши нищо. Защото говорим за един месец на всеки четири години и за една шепа от хиляди и хиляди съзтезателки. Просто трябва да запазим инерцията."

Швейцарецът направи и генерално изявление към представителките на нежния пол да изберат "правилните битки", за да продължат революцията в женския футбол:

"Обръщам се към всички жени - а вие знаете, че имам четири дъщери, така че вкъщи има доста от тях, за да ви кажа, че вие имате силата да променяте. Изберете правилните битки. Вие имате силата и умението да ни убеждавате нас, мъжете, какво трябва да правим и какво - не. Така че направете го. Просто го направете. При мъжете, при ФИФА вие ще намерите отворени врати. Просто ги бутнете."

Първа на призива на Инфантино реагира норвежката голмайсторка Ада Хегерберг, която пусна закачлив коментар в "Туитър". "Работя върху малка презентация за убеждаване на мъже. Кой ще участва?", написа тя в социалната мрежа.

 

"ФИФА БЕШЕ ПРАВА"

Джани Инфантино заяви още, че успехът на световното първенство за жени е запушил устите на критиците срещу решението за увеличаване на участниците от 24 на 32. Публичните тревоги бяха, че присъствието на повече нации ще доведе до повече безинтересни и предрешени мачове.

"ФИФА беше права - посочи швейцарецът. - Инвестирахме един милиард долара, за да развием играта по целия свят, като женският футбол беше основна цел. Направихме това в условията на ковид, който засегна всички ни. Женският футбол оцеля и в най-тежките времена. Решихме да увеличим отборите на световното първенство на 32. Помня, че тогава обичайните критици, които са все по-малко и по-малко, казваха, че това няма да сработи и че нивото е твърде различно. Че ще има резултати по 15:0, че ще е лошо за имиджа на женския футбол. Както се случва често през последните години, ФИФА още веднъж беше права. Имахме осем дебютанта. Имахме толкова много страни по света, които изведнъж разбраха, че имат шанс да участват. И участваха."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата