Медия без
политическа реклама

ФИФА променя драстично правилото за засада

Вече няма да е нарушение, ако само част от тялото на нападателя е зад защитата

02 Юли 2023
При новото правило подобни засади, отсъдени заради 4-5 см от рамото на нападателя напред, ще изчезнат
При новото правило подобни засади, отсъдени заради 4-5 см от рамото на нападателя напред, ще изчезнат

Международната футболна централа (ФИФА) и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) разработват драстично ново правило за засадата, което ще направи играта по-атрактивна и ще избегне честите прекъсвания за преглед със системата видеоасистент рефер (VAR).

Предложението е на шефа на комисията за футболно развитие на ФИФА Арсен Венгер - един от най-прочутите футболни треньори в близкото минало.

Новото правило ще бъде тествано в първенствата на Швеция за младежи до 21 и за девойки до 19 г. След това обхватът ще се разшири до младежките първенствата на Нидерландия и Италия. Следва анализ на влиянието и ефекта върху играта, преди промяната да бъде одобрено окончателно от IFAB и да влезе правилника.

Според новото правило засада вече ще се отсъжда, само ако атакуващият играч е изцяло пред предпоследния в защитата на противниковия отбор, включително вратаря. Когато част от тялото на атакуващия играч е на една линия със защитника, засадата няма да се зачита. 

В момента правилото за засадата повелява, че футболист е в неправилна позиция, ако в момента на подаването към него: "Която и да е част от главата, тялото или стъпалата му е по-близо до голлинията на противника, отколкото топката и предпоследния противник."

С други думи - дори и някаква част от нападателя да е зад последния защитник (обикновено той е предпоследният противников играч, а последният е вратарят), се отсъжда засада. 

Това правило доведе до много дискусии, дълги паузи в играта за преглеждане на ситуацията с VAR и понякога да изключително спорни съдийски решения. Едно такова, например бе при гола на Роберто Фирмино от "Ливърпул" срещу "Астън Вила" през 2019 г. Тогава, след дълги преглеждания на ситуацията, бе намерено, че рамото на нападателя на гостите е било в засада и попадението бе отменено.

Случаят стана един от емблематичните за несъстоятелността на правилото, отчитайки, че позицията на Фирмино не му е донесла никакво предимство пред защитниците на "Астън Вила". При въвеждането на новия правилник засада би трябвало да се отсъди, само ако Фирмино е с цялото си тяло зад защитата на противника.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, засада

Още по темата