Медия без
политическа реклама

Фетел прави грешка след грешка

Вместо за титлата германецът вече се бори за мястото си във "Ферари"

ЕПА/БГНЕС
На "Монца" Себастиан Фетел допусна деветата си голяма грешка в последните 27 състезания.

Себастиан Фетел е четирикратен световен шампион във Формула 1, спечелил 52 състезания, и един от най-великите пилоти на своята ера. Себастиан Фетел обаче е и пилот, който допуска грешки с тревожна скорост и вероятно вече заслужава да загуби мястото си във "Ферари" през следващия сезон. Тези две твърдения си противоречат, но и двете отговарят на истината. Разликата между представянето на германеца в момента и това в пика му е очевидна. Фетел не спира да прави грешки, а тази в последния старт на "Монца" бе толкова голяма, че дори някой от новите пилоти щеше да бъде критикуван за нея. Всъщност това бе 9-ата голяма грешка на Фетел в 27 състезания, считано от Гран при на Франция през миналия сезон до сега. Той прави нещо необяснимо поне веднъж на всеки три състезания.

Но грешката на "Монца" може би бе най-лошата му до момента. Почти всеки пилот е излизал от пистата, докато е в битка с друг болид или е под напрежение. В този случай обаче Фетел се движеше на 4-то място, държейки скоростта на лидерите, когато просто загуби контрол и излезе от трасето. Това изглежда достатъчно зле, но бе последвано от невероятната част - той реши да се върне на пистата, без да погледне, а очевидно и без да мисли за другите коли, и почти се сблъска с Ланс Строл ("Рейсинг Пойнт"). Ситуацията беше сходна с това някой да излезе на кръстовище, без да се огледа дали някой друг не идва. Изумителна грешка за всеки пилот, а какво остава за такъв с опита и уменията на Фетел. Германецът нямаше смислено обяснение за случилото се: "Очевидно не съм доволен. Беше ми трудно да подкарам колата в правилната посока и не видях, че той идва. Беше невъзможно да видя колите отляво".

Грешката на Фетел в Италия прилича на някои от другите в последната година по едно - в моменти на напрежение

 

у него сякаш се спуска червена мъгла,

 

която намалява способността му да мисли рационално. Притеснителното за него е, че тези грешки продължават. След серия такива през миналия сезон Фетел трябваше да си почине през зимата и да помисли как да ги спре. Но те продължават и през 2019 г. с почти същата честота. 

Фетел трябваше да е пилот №1 на "Ферари" и да се бори за титлата, а в началото на сезона тимът няколко пъти даде заповеди, с които ощети съотборника му Шарл Льоклер за негова сметка. Ситуацията на германеца в момента обаче се утежнява и от добрата форма на Льоклер. 21-годишният монегаск спечели две поредни състезания на две от класическите писти във Формула 1 - "Спа" и "Монца". Благодарение на Льоклер, който удържа пилотите на "Мерцедес", "Ферари" най-после дочака триумф в Италия, първи за тима от 2010 г. насам. Контрастът между двамата пилоти на "скудерията" на "Монца" трудно можеше да е по-голям. Докато Льоклер стоеше на подиума като победител за втора поредна седмица, поглъщайки обожанието на хилядите тифози, които празнуваха победата, Фетел обясняваше в бокса защо е направил грешка, която и новобранец не би направил и която му донесе още едно наказание през сезона. Той вече има 9 наказателни точки в последните 12 месеца и е само на 3 точки от това да бъде наказан за едно състезание.

Льоклер вече изпревари Фетел в класирането, а този сезон започва да напомня на 2014 г., когато след 4 поредни титли с "Ред Бул" Себ редовно бе побеждаван от младия си съотборник Даниел Рикардо. "Неизбежен факт, независимо кой е пилотът и каква е ситуацията в отбора, е, че първият ти съперник винаги е съотборникът ти. В известна степен Себастиан наистина изпитва това, което му се случи в "Ред Бул" с Рикардо, и трябва да се бори с младок, който показва невероятна скорост. Фетел е един от великите в спорта, но в момента

 

има нужда от подкрепата на отбора,

 

за да си върне увереността, която, изглежда, му липсва", коментира бившият шеф на "Ферари" и настоящ спортен директор на Формула 1 Рос Браун.

След "Монца" италианският вестник "Кориере дело Спорт" обяви, че бъдещето на Фетел във "Ферари" не е сигурно: "Най-лошото беше да чуем пилот като Строл, който не е превъплъщение на Сена или Кларк, да нарича Фетел "идиот" заради грешката му. Състезанието му свърши, но може би и кариерата му във "Ферари". Дали ще успее да се върне? И дали би останал, за да бъде побеждаван още от младия си съотборник? Това са въпроси, които скоро ще получат отговор".

Все пак сезонът още не е завършил, а във "Ферари" са сигурни, че Фетел ще покаже и другото си лице. Изпълнителният директор на "скудерията" Луис Камилери призна, че ще трябва "да вдигнат духа" на германеца, но допълни: "Не ми харесва, че хората се опитват да отписват Себ. Той е невероятен пилот и съм уверен, че ще се завърне".

Подобно е мнението и на шефа на "Мерцедес" Тото Волф: "Не го отписвайте, защото той е четирикратен световен шампион. Разликата между великите и добрите е, че великите знаят как да се вдигнат. Нямам съмнение, че той може да го направи. Имаше лоши състезания, а сега всичко опира до способността му да се вдигне".

Самият Фетел не е притеснен от случващото се: "Скоростта е тук, така че не се тревожа, просто трябва да наредя нещата. Не съм доволен. Още обичам това, което правя, но със сигурност, когато не се справяш добре, няма как да си щастлив".