Медия без
политическа реклама

Един финал за женската ни борба в третия ден на Евро 2023

Националният ни мъжки отбор в свободния стил остана с три отличия заради контузия

19 Апр. 2023
bul-wrestling
Юлияна Янева стигна с три победи до финала в кат. 68 кг

Женският ни отбор по борба успя да пласира един финалист в третия ден на европейското първенство в Загреб (Хър). За титла утре ще се бори Юлияна Янева, докато Миглена Селишка се контузи.

В кат. 68 кг Янева спечели пъвите си две схватки с технически туш (над 10 т. разлика) - срещу Несрин Баш (Тур) и Ноеми Шабадош (Унг), и стигна до полуфинала. Там пък съперничката ѝ от Чехия Адела Ханзликова не се яви на тепиха, защото се контузи и така българката ще спори за титлата. Съперничка ще ѝ е украинката Алла Белинска, която я надви на финала на Евро 2021 г., когато и двете бяха в кат. 72 кг.

Европейската шампионка от 2020 г. и двукратна сребърна медалистка (2021 и 2022) в кат. 50 кг - Миглена Селишка, пък бе спряна от контузия. Тя надви със 7:2 т. на 1/4-финала румънката Емилия Алина Вук, но след това се оказа, че си е извадила лявото рамо. Въпреки болката тя се яви на полуфинала срещу еврошампионката от 2019 г. Оксана Ливач (Укр), дори поведе с 2:0 т., обаче след това почти не можеше да се движи и отстъпи с 2:3.

Почти сигурно Селишка няма да се бори за бронзовия медал утре.

По-късно тази вечер за бронз трябваше да се бори и последният ни представител от мъжкия отбор в свободния стил - чеченеца с български паспорт Али Паша Умарпашаев в кат. 74 кг. Той обаче получи травма вчера на полуфинала и бе спрян от участие.

Така тимът ни в свободния стил завършва Евро 2023 с три медала - сребро на Микяй Наим (кат. 65 кг) и на Рамазан Рамазанов (70 кг), и бронз на Георги Вангелов (57 кг).

Утре другите от женския ни тим ще започнат своето участие - Евелина Николова (57 кг), Биляна Дудова (62 кг) и Мими Христова (65 кг), докато София Георгиева ще започне от I кръг в кат. 72 кг срещу европейската вицешампионка Полин Льокарпентие (Фр).

Още по темата