Медия без
политическа реклама

Двете загуби смъкнаха България още надолу в ранглистата на ФИФА

Националният ни отбор бе изместен от Хондурас и вече е №78 в света

Загубата от Иран в Пловдив (на снимката) допринесе за отстъплението ни в световната ранглиста на ФИФА.
СПОРТАЛ
Загубата от Иран в Пловдив (на снимката) допринесе за отстъплението ни в световната ранглиста на ФИФА.

Лошите резултати на националния ни отбор по футбол резонно се отразиха и на мястото ни в световната ранглиста на ФИФА. В излязлата днес класация българският тим е на 78-о място, което е отстъпление с една позиция спрямо предишното издание на 20 юли. Всъщност в сегашното подреждане сме изместени от отбора на Хондурас.

Основна причина за отстъплението са двете загуби в началото на септември - с 0:1 от Иран в контрола, играна в Пловдив, както и с 1:2 от Черна гора в Подгорица в квалификация за Евро 2024.

Това е и минус за селекционера на националния отбор Младен Кръстаич. След първите му мачове на поста през септември м.г. (5:1 над Гибралтар и 1:0 над Северна Македония в турнира Лига на нациите) България бе №72 в света. Сега, освен шестте позиции назад, тимът ни вече няма и шансове за класиране на европейското първенство догодина в Германия.

От останалите ни съперници в квалификационната група най-предно място заема Сърбия (№28), пред Унгария (№32), Черна гора (№68) и Литва (№143).

В челото на класацията няма размествания. Продължава да води световният шампион Аржентина, пред вицешампиона Франция, Бразилия, Англия, Белгия, Хърватия и др.

Още по темата