Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доайенът Нешка Робева: Спортът не бива да е луксозен обект

Румен Радев награди петима изявени спортни дейци с Почетния знак на президента

17 Май 2021
Илияна Кирилова

Петима от най-изявените представители в историята на българския спорт бяха удостоени от Румен Радев с Почетния знак на президента. Навръх Деня на спорта 17 май за изключителни заслуги бяха отличени петима навършващи тази година кръгли годишнини - легендата на художествената гимнастика Нешка Робева (75 г.), олимпийският, 4-кратен световен и 5-кратен европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов (50 г.), членът на световната Зала на славата в маратонското плуване Петър Стойчев (45 г.), боксьорът Кубрат Пулев (40 г.) и световната и двукратна европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин (30 г.).

"За мен е чест в Деня на българския спорт да връча заслужени отличия на видни наши спортисти, личности и общественици за техните изключителни постижения и безспорен принос за развитието на българския спорт и по случай техни юбилейни годишнини - обърна се към тях държавният глава. - Днес имаме удоволствието сред нас да бъдат хора, които неведнъж са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи и години наред разнасят славата на родината ни по света. Които неведнъж са ни вдъхвали вяра, че не само можем да мерим сили с най-големите, но и да побеждаваме. Които със своята несломима воля са ни показвали, че човешките възможности нямат предел. Които са извели не едно поколение българи по пътя на спортната слава и продължават да ни обединяват като нация. Приемете днешните отличия като израз на дълбока признателност на цялото ни общество за това, което вие правите за България."

От името на наградените думата в Гербовата зала на президентството взе доайенът Нешка Робева.

"Благодаря Ви, г-н президент, за високите награди - заяви великата треньорка, под чието ръководство "златните момичета" от националния отбор по художествена гимнастика спечелиха близо 300 медала за четвърт век. - Приемаме ги като признание за значимостта на това, което правим. А ние и нашите колеги извън тази зала правим спорт. Спортът е наша страст, съдба, лудост и радост, болка и гордост. Спортът, за съжаление, е понякога и нашето унижение. Преди 2000 години римлянинът Ювенал, отговаряйки на риторично зададен въпрос какво хората трябва да желаят от живота, казва: "Здрав дух, здраво тяло". Преди 400 години Джон Лок казва: "Здрав дух, здраво тяло е най-краткото определение за човешко щастие". И накрая разрешете да завърша с думите на великия Пиер дьо Кубертен: "По никакъв начин спортът не може да се счита за луксозен обект. Всички спортове за всички хора!". Това е голямото предизвикателство и пожелание - всеки ден от годината да бъде ден за спорт за всички българи."

Още по темата