Quantcast

Медия без
политическа реклама

Деветият маратон на Плевен бе спечелен от местен бегач

Над 600 души стартираха в състезанието, като 86-годишен постави рекорд за най-възрастен участник

Go Marvel
Плевенчанинът Ивайло Вълев на почетната стълбичка, заедно с подгласниците си, след като за втора поредна година печели "Маратона на приятелството".

Плевенчанинът Ивайло Вълев е победителят в деветото издание на "Маратон на приятелството", провел се в неговия град. Той пробяга класическата дистанция от 42.195 км за 2:45:55 ч. и така спечели надпреварата за втора поредна година. Негови подгласници станаха Калоян Ангелов и Денислав Найденов. Най-бърза при жените беше 58-годишната Малина Иванова с време 04:16:25 ч.

В състезанието взеха участие общо над 600 души, като сред тях бяха бегачи от Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България.

Победители в полумаратона станаха Николай Ефремов (1:21:04 ч.), следван от Станислав Грабчев и французина Самюел Папот. При жените спечели Теодора Петкова (1:33:52 ч.), пред Виктория Данова и Маргарита Дренова. На 10.55 км  първите места заеха Ангел Ангелов (39:13 мин.) и Мария Михайлова (43:48 мин.). В щафетата първото място зае тандемът Валентин Илиев и Иво Илиев (01:25:43 ч.).

Детското състезание Fun Run Kids и 3-километровият масов крос "Аз мога" пък подобриха миналогодишния си рекорд, като в тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории.

По време на тазгодишния плевенски маратон бе подобрен и рекордът за най-възрастен участник. Стори го 86-годишният ветеран Петър Петров, за когото това е четвърто участие. Той дори успя да измине класическата маратонска дистанция - за 5 часа и 3 минути.

Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза за осигуряване на стипендия за студент от Медицински университет в Плевен, който има отличен успех, но е загубил единия или двамата си родители или е израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията "Готови за успех" на фондация BCause и продължава да приема дарения на сайта plevenmarathon.com.

"Маратонът в  Плевен е събитие, което обединява  всички възрасти", заяви Оливър Патън - втори секретар и началник на отдел Партньорства за сигурност на Британското посолство в София, който беше не само участник в маратона, но и един от доброволците на събитието, помогнали в подготовката.

"Много се радвам да видя малки дечица и хора, които са на моите години, а и по-възрастни от мен. Страхотно нещо се случва в град Плевен", коментира Раду-Калин Молдован - Съветник по икономическите въпроси на посолството на Румъния в София.

Ключови думи:

маратон, Плевен

Още по темата