Медия без
политическа реклама

Дерменджиев: Футболът е на̀ука, от която България много изостава

Анализ на играта правят хора, които не разбират от нея, смята националният селекционер

20 Окт. 2020
ЕПА/БГНЕС

Българският национален отбор по футбол отразява цялостното ниво на този спорт в страната и оценките за него трябва да бъдат реалистични и обективни. Това призова селекционерът Георги Дерменджиев, след като в началото на месеца представителният ни тим допусна три загуби в разстояние на една седмица - 1:3 срещу Унгария в София в бараж за класиране на Евро 2020 на 8 октомври, 0:2 срещу Финландия в Хелзинки в Лигата на нациите на 11 октомври и 0:1 срещу Уелс в София в същия турнир на 14 октомври.

"Крушката има и опашка. Това е една стара българска поговорка - коментира Дерменджиев пред bTV. - Един мач (б. р. - срещу Унгария), който ние го чакахме от много време и имаше много надежди. Отговорността беше страшно голяма. Много голямо психологическо изразходване. Аз знаех, че ако не го спечелим, ще имаме проблем с другите мачове. За два дни много трудно можеше да се пренастроим."

Според 65-годишния наставник не играчите трябва да бъдат критикувани, а хората, отговорни за организацията на тренировъчния процес на най-високо равнище.

"Българският футбол наистина не е на добро ниво, но ние не трябва да го хулим. Това нещо е натрупвано от години в българския футбол. Футболът по света вече е много сериозна на̀ука. За да се направи една подготовка, трябват много специализирани знания, комплексни. Ние в това отношение изостанахме много. Трябва да обърнем много голямо внимание на школите, на подрастващите. В Европа и по света тренировките се снимат в реално време. Анализаторите веднага информират треньорите дори за най-дребните отклонения в параметрите. Затова моята оценка е реална. Аз знам какви са уменията на играчите и мисля, че те дават максимума от себе си", посочи Дерменджиев.

Той не е съгласен с мнението на собственика на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски, който миналата седмица заяви, че сегашните национали нямат никакво желание за игра и е по-добре да се захванат с други занимания. Бизнесменът дори предложи националният отбор да се закрие за известен период и през това време да се инвестира в детско-юношеския футбол.

"Това е един много уважаван от мен собственик на клуб. Но той сам каза, че трябва да се започне от школите, и това е истината. Точно тези играчи, които аз и моят екип наблюдаваме - 35 полеви играчи - те имат воля и амбиция. Те са по-различни от онези, които бяха набеждавани, че имат нощен живот и ходят по дискотеки - заяви националният селекционер. - Ние много отдавна нямаме играчи в "Барса", "Байерн", "Порто", "Щутгарт". Затова трябва да имаме реална оценка за нивото на българския футбол. Има такъв преход, който и ние го имахме. Самите подрастващи... И родителите мислят, че децата им са златни кокошки. Прехвърлят ги от един отбор в друг. И се радваме на един трансфери, много грешни трансфери. 17-18-19-годишни таланти отиват да играят по трета и четвърта дивизия в Италия, стигат до втора и после се връщат в България."

Дерменджиев добави, че в България има много малко истински футболни специалисти, и играта се анализира предимно от хора, които не разбират от нея. Той обаче не се нае да посочи конкретна личност, която според него да е достойна да оглави БФС на предстоящия конгрес.

"Ние от много време само говорим. Това трябва да стане, така трябва да стане... Но това са хора, които нямат знание, не знаят как да го направят. За мен трябва това е човек, който има визия, има компетенция. Не мога да кажа име. Лично моите задължения са други. Не мога да кажа кой как се справя до такава степен. Но не трябва да се правят компромиси. Бъдещият човек не бива да прави компромиси", заяви треньорът.

Той беше категоричен, че никой не му налага футболисти в националния отбор. Също така не пожела да коментира в детайли дали ще запази поста си начело на А тима:

"Не може да се случи това нещо на мен някой да ми налага играчи. Аз трябва да плюя на имиджа си. Ако аз се поддавах на нещо такова, и досега щях да съм треньор на "Лудогорец". Моят договор е много ясен, знае се докога е. Така че аз в момента изпълнявам тази функция. Но пак да кажа, колко треньори минаха преди мене? Като се почне от Лотар Матеус, Любо Пенев, Христо Стоичков, Петър Хубчев... И какво се е получило?"

Настоящият договор на Георги Дерменджиев като национален селекционер е до края на 2020 г. През тази година тимът ни има още два мача в Лигата на нациите - срещу Финландия в София на 15 ноември и срещу Ирландия в Дъблин на 18 ноември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата