Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дагестанец спечели първия световен медал за българската борба

Георги Вангелов загуби още на старта, но запази шансове за олимпийска квота

17 Септ. 2023
bul-wrestling
Георги Вангелов (отгоре) опитва захват за крака на Рей Хигучи по време на схватката, която загуби с технически туш

Българските борци спечелиха бронзов медал в първия ден от финалите на световното първенство в Белград, което е и квалификация за Париж 2024. Завоюва го дагестанецът с български паспорт Рамазан Рамазанов в неолимпийската кат. 70 кг и това е първо отлчие за свободната ни борба от 2013 г.

Европейският вицешампион от Загреб тази пролет надви с 8:4 т. вмалкия финал киргизстанеца Ерназар Акматалиев - бронзов медалист от световното първенство миналата година и световен вицешампион за 2021-а. Преди това Рамазанов спечели три схватки, преди да отстъпи пред иранеца Яздани Черати с 4:13 т. (впоследствие Черати бе победен от американеца Зейн Редърфорд с 8:5 т.).

След победата Рамазанов, който е борец на великотърновския клуб "Илия Павлов", заяви, че смята да премине в олимпийската кат. 74 кг, за да опита да спечели квота за Париж 2024.

Шанс за такава все още има бронзовият медалист от Евро 2023 Георги Вангелов. В кат. 57 кг той загуби тежко с технически туш (0:10) т. от световния шампион и олимпийски вицешамион от Токио 20202 Рей Хигучи. Японецът обаче се класира за финала и така изтегли Вангелов до утрешните репешажи за бронза. На световното в Белград място в Пориж 2024 ще получат първите петима в класирането на всяка олимпийска категория.

Останалите ни представители отпаднаха рано. В неолимпийската кат. 61 кг Стилиян Илиев стигна до репешаж, но го загуби с технически туш (0:10 т.) от Осимхан Дастанбек (Каз). Също в неолимпийската до 79 кг Михаил Георгиев постигна една победа, но след това отстъпи с 0:7 прид Болат Сакаев (Каз).  Същата съдба сполетя и Илия Христов в олимпийската кат. 86 кг: победа и веднага загуба - от турчина Осман Гьочен с 4:1. 

Другите двама натурализирани у нас борци от руските републики не успяха да постигнат нищо съществено. Ахмед Магамаев (92 кг, неолимпийска) постегна една победа, но после не излезе заради контузия срещу турчина Фейзула Актюрк. Ислам Адизов (125 кг) пък бе победен с технически туш още на старта от Гиорги Мелвилдишвили (Азер).

Още по темата