Медия без
политическа реклама

Дафовска бе избрана в управата на световния биатлон

IBU удължи забраната за участие в състезания на руснаци и беларуси заради инвазията в Украйна

17 Септ. 2022
Екатерина Дафовска (третата отдясно) позира с колегите си от Изпълнителното бюро на IBU
БФБиатлон
Екатерина Дафовска (третата отдясно) позира с колегите си от Изпълнителното бюро на IBU

Олимпийската шампионка от Нагано`98 Екатерина Дафовска бе избрана за член на Изпълнителното бюро на международния съюз по биатлон (IBU).

46-годишната чепеларка, която преди някоко месеца подаде оставка като президент на българската федерация, получи 19 гласа на конгреса в Залцбург (Ав).

Тя бе сред шестимата избрани от 14 кандидати, като точно преди вота се отказаха двама - Лусиан Вукелич и Макс Коб. Освен Дафовска в Изпълнителното бюро но IBU влязоха още Франц Щайнле (Гер), Тим Фарчник (Слвн)), Торе Бойгард (Нор), Фабиен Сагес (Фр) и Натали Сантер (Ит).

За нов 4-годишен мандат като президент на IBU бе преизбран шведът Оле Далин. Той пое поста през 2018 г. от норвежеца Андерс Бесеберг, който подаде оставка заради разкрития за корупционни практики и прикриване на допингирани биатлонисти от Русия.

Вицепрецидент на IBU остава чехът Иржи Хамза, а австриецът Кристиан Шерер ще е ковчежник. В техническия комитет влязоха12 души. 

Конгресът на IBU също така избра за домакин на световното първенство през 2027 г. естонския зимен център Отепя. 

Беше удължено и наказанието на руската и беларуската федерации по биатлон "докато не демонстрират пълен ангажимент за подкрепа и насърчаване на целите на и принципите на IBU". 

Оставена бе в сила забраната за участия на руски и беларуски спортисти в международни състезания по биатлон, а също така и на официални лица от тези две страни "до следващо разпореждане". Санкцията бе наложена на 1 март, в съответствие с призива на МОК заради инвацията на Русия в Украйна, която започна на24 февруари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата