Медия без
политическа реклама

Българските грации спечелиха 6 златни медала за Световната купа

Ансамбълът обра всички първи места, а Боряна Калейн добави три титли на уредите

28 Март 2021Обновена
СПОРТАЛ
Българският ансамбъл спечели всички златни медали на турнира в София

Общо 6 златни, сребърен и два бронзови медал спечелиха българските състезателки на турнира за Световната купа по художествена гимнастика в София. 

Ансамбълът - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, завоюва всичка първи места и доминираше тотално в "Арена Армеец".

В събота възпитаничките на треньорката Весела Димитрова спечелиха титлата в многобоя с общо 84.350 т., като оценката им за съчетанието с пет топки е рекордна в историята на този спорт - 44.150 т.

България - ансамбъл - топки - Световна купа по художествена гимнастика - София 2021Световен рекорд на оценка - 44150

Днес, на три обръча и два чифта бухалки грациите ни бяха оценени с 40.200. Това съчетание, по музика от балета "Спартак" на Арам Хачатурян, е напълно ново и бе представено за първи път пред публика.

България - ансамбъл - обръчи и бухалки - Световна купа по художествена гимнастика - София 2021

След българките останаха ансамблите на Азербайджан (70.950), Япония (70.650), на Санкт Петербург (Рус, 69.500), Германия (68.950) и Естония (66.350). 

Във финалите на отделните съчетания нашите отново нямаха конкуренция. На пет топки те спечелиха златото с 39.800, а Топ 3 допълниха японките (39.700) и ансамбълът на Санкт Петербург (33.550). На три обръча и два чифта бухалки българките заслужиха титлата с 39.750, следване от квинтетите на Япония с 35.800 и на Азербайджан с 33.450.

"Всичко ни се стори като за първи път, доста дълго време почивахме принудително. Момичетата бяха много развълнувани и наистина това им беше като бойното кръщение наново. Усетих ги малко по-емоционални от обикновено, но ще влезем в ритъм само дай боже да сме живи и здрави - коментира Весела Димитрова. - Зарадвахме се на оценката вчера (б.р. - рекордната), а аз знам, че могат още много. Значи може да е още по-голяма. Щом сме получили тази оценка значи съдиите са видели. Ние постоянно сме в процес на работа, променяме по-малко, но засега това ще бъдат нещата. Момичетата знаеха, че въпреки празната зала, хиляди хора ги гледаха по телевизията, абсолютно отговорно подходиха към състезанието, още повече че имаха дълга пауза. Много е тъжно, че нямаше публика в залата".

В индивидуалния турнир за Световната купа пък Боряна Калейн спечели медали във всяко свое участие. В многобоя тя взе среброто, след като събра 98.250 т. Пред нея се класира израелката Линой Ашрам с 98.450. Другата ни представителка - Катрин Тасева, завърши на 5-о място с 92.500, като пред нея са още беларускините Алина Харнаско (96.150) и Анастасия Салос (93.250).

Във финалите на уредите днес Калейн продължи със силните си изяви. Тя спечели златните медали на обръч, бухалки и лента, а на топка завърши трета. Катрин Тасева пък завоюва бронз на бухалки.

 

Още по темата