Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българските грации останаха без медал в многобоя на световното

Стилияна Николова завърши в подножието на медалите, а Боряна Калейн е но 6-о място

26 Авг. 2023
Фейсбук/БФХГ
Стилияна Николова (вляво) и Боряна Калейн (вдясно) спечелиха общо три медала на уредите, но не успяха да влязат в Топ 3 на многобоя

Българските грации останаха без медал в многобоя на световото първенство по художествена гимнастика във Валенсия. Във финалите днес Стилияна Николова отстъпи с едно място от позицията на шампионата на планетата в София 2022, когато бе трета, и приключи в подножието на отличията - на четвърто място. Боряна Калейн пък е шеста.

Николова изигра доста слабо съчетанието си на лента, за което получи едва 29.600 т. и точно това я лиши от медал в многобоя. 18-годишната българка иначе игра стабилно на останалите три уреда и събра общо 130.650 т. Само с 0.850 т. повече бронза заслужи израелката Дария Атаманов - 131.400.

Калейн пък приключи на шесто място със 129.950, изпреварена и от узбекистанката Тахмира Икромова (130.400).

Новата сензация в художествената гимнастика - Дария Варфоломеев (Гер) стана абсолютна световна шампионка с общ сбор от 137.450 т. от четирите съчетания във финала. Миналогодишната №1 София Рафаели (Ит) е втора със 135.700. В предните дни Варфоломеев спечели и финалите на всички уреди и така е безапелационна №1 на 40-ото световно първенство.

До момента във Валенсия България има златен медал - в отборното класиране, два сребърни - на Боряна Калейн на бухалки и лента, и един бронзов - на Стилияна Петрова на топка.

Утре световното първенство завършва с финалите на двете отделни съчетания на ансамблите. Българският квинтет - Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова, ще участва само на три ленти и две топки, след като вчера допусна груби грешки на пет обръча и остана едва на 14-о място.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?