Медия без
политическа реклама

Българките спечелиха 7 титли на Световната купа в София

Въпреки многото грешки новият ансамбъл взе три медала, а Боряна Калейн триумфира четири пъти

10 Апр. 2022
БГНЕС
Въпреки победата новият български ансамбъл показа колебания, особено в съчетанието си с пет обръча

С пълен триумф на българките приключи втория турнир от веригата за Световната купа по художествена гимнастика в София. В "Арена Армеец" нашите грации спечелиха общо 7 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Новият ансамбъл на треньорката Весела Димитрова (Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова) започна колебливо при официалния си дебют на такова състезание и, макар че отсъстваха много силните състави на Русия и Беларус (отстранени заради войната в Украйна), на Италия, Израел и Украйна, изигра слабо първото си съчетание (с пет обръча), което го остави едва на 4-о място в първия ден от общо шест тима (другите бяха Гърция, Франция, Испания, Япония и Германия). 

След това обаче българките изиграха отлично съчетанието с три ленти и две топки и спечелиха многобоя.

Днес пък нашите взеха още едно злато - на топки и ленти, оставяйки след себе си Япония и Франция. Но с обръчите отново направиха грешка - излизане на уред и гимнастичка извън очертанията на подиума, и в крайна сметка отстъпиха титлата на гъркините. След българките, на трето място е ансамбълът на Япония.

Лидерката на тима ни в индивидуалната гимнастика - Боряна Калейн бе над всички при отсъствието на цялото съзвездие чуждестранни грации. Тя спечели многобоя и финалите на обръч, топка и лента. Стилияна Николова пък взе бронз в многобоя, сребро на лента и злато на бухалки.

Така след два от общо петте кръга за Световната купа България води убедително в класирането по медали.

Нашите имат 7 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала (1 бронз взе Ева Брезалиева - на лента, на първия турнир в Атина на 18-20 март). На второ място е неучаствалият в София израелски тим с 4-3-1, а трети са италианките с 3-50-1.

Третият кръг за Световната купа ще е в Ташкент следващия уикенд.

Още по темата