Медия без
политическа реклама

България взе още една квота за Париж 2024 в бадминтона

18-годишната Калояна Налбантова ще участва в турнира на сингъл при жените

Калояна Налбантова
Инстаграм
Калояна Налбантова

България спечели още една квота в бадминтона за олимпийските игри в Париж 2024. Днес международната федерация BWF обяви окончателните ранглисти за турнира във френската столица и в тях е Калояна Налбантова.

18-годишната ни първа ракета при жените е 76-а в окончателния олимпийски ранкинг при жените, който се прави въз основа на спечелените точки по турнири в последните 12 месеца. Въпреки това Налбантова е 33-а в класацията за Париж 2024, където ще участват общо 38 жени в схемата на сингъл (според правилника на BWF не може да има повече от двама представители на държава, затова българката се изкачва нагоре в олимпийското подреждане).

Така българският бадминтон ще бъде представен в Париж 2024 от трикратните европейски шампионки Габриела и Стефани Стоеви - при женските двойки, и от Калояна Налбантова - на сингъл при жените. В Токио 2020 отново имахме три представителки - сестри Стоеви и Линда Зечири при дамите.

Постижението на Налбантова е голям успех, защото тя премина голяма част от квалификационния цикъл с травма в коляното. Нейното класиране бе под въпрос до европейското първенство в Саарбрюкен (Гер) в началото на април. Там тя преодоля два кръга преди да отпадне след загуба от олимпийска, 3-кратна световна и 6-кратна европейска шампионка Каролина Марин (Исп). Точките от двете победи обаче изкачиха българката от 84-о до 76-о място в ранкинга.

Още по темата