facebook
twitter

Спорт

България пося раздор в руския биатлон

Новият треньор на българския отбор - Александър Касперович, може да доведе у нас световния шампион Александър Логинов
321
Касперович и Норицин ще работят за втори път заедно.

Българската федерация по биатлон подходи радикално и смени целия треньорски щаб на националния отбор. Новите наставници се оказаха известни имена, а назначаването им завихри буря от емоции, обяснения и взаимни обвинения... в Русия. Защото те са руските специалисти Александър Касперович (62 г.) и Виталий Норицин (36 г.).

Досега щабът на българския тим бе в състав: беларусина Николай Захаров (треньор на мъжете), Борислав Панков (помощник), Михаил Клечоров (треньор на жените) и личния наставник на Красимир Анев - Георги Фъртунов. За тяхната смяна пръв обяви на 23 април световният вицешампион на 20 км от 2019 г. Владимир Илиев. Той само добави, че се очакват треньори чужденци. Близо месец по-късно олимпийската шампионка от Нагано`98 и президент на нашата федерация Екатерина Дафовска призна, че наставниците ще са руснаци, но не каза имена.

Скоро всичко се изясни - договорката е с Касперович и Норицин, като Дафовска разкри, че e разговаряла с Касперович още на световното първенство в Антхолц-Антерселва (Ит) през февруари.

А 

 

Касперович скандално попадна във фокуса на вниманието

 

именно там. Тогава хотелът на руския отбор бе атакуван от италианската полиция, като на прицел бяха световният шампион в спринта на 10 км няколко дни по-рано - Александър Логинов, и личният му наставник Касперович. Международният съюз по биатлон (IBU) бе препратил на италианската прокуратура анонимна информация, че треньорът е на първенството с фалшива акредитация, и това предизвикало подозрения, че е куриер за допинг. Бяха обискирани стаите на Касперович, Логинов и на още един руски състезател - Евгний Гараничев. Иззеха им лаптопите и мобилните телефони.

Тогава президентът на руския съюз по биатлон (СБР) Владимир Драчов обяви, че Касперович е в Антхолц "в качеството си на турист" и само е навлякъл проблеми на руския тим, който точно е във възход (титлата на 28-годишния Логинов бе първата за руския биатлон от 2008 г.).

Италианската прокуратура обаче не повдигна обвинение на Касперович, а IBU обяви, че всеки е невинен до доказване на противното. В Русия обаче треньорът е с отказан достъп до националния тим, работи в област Санкт Петербург и подготвя предимно дистанционно Логинов, който продължава да му се доверява изцяло.

Сега обаче си намери работа в България и дори "пусна още малко кръв" на руския биатлон, като взе за помощник доскорошния наставник на женския тим на Русия - Виталий Норицин.

 

И това отприщи страстите.

 

"Напоследък той работеше в Санкт Петербруг, а не с нас. Не сме се свързвали с него. Той си работи в региона и сам си взима решения, за разлика от спортистите, които винаги работят с нас - заяви Драчов. - Съмнявам се, че отсъствието му ще повлияе на резултатите на Логинов. Пък и той колко е работил с него? Нищо страшно няма в заминаването му."

Това неглижиране от страна на шефа на СБР бе остро критикувано. Защото в руския, а и в световния биатлон Касперович не е кой да е. През сезон 2014/15 бе главен треньор на мъжкия отбор на Русия. Сезон по-рано участва в подготовката за олимпиадата в Сочи`14, като тренираше Евгений Гараничев и Алексей Волков.

Четирикратният олимпийски шампион Александър Тихонов коментира: "Няма да се учудя, ако всички се разбягат. Кой ще работи при такива условия? Приветствам това, че двамата заминават - те са порядъчни, нормални хора. Нали видяхте как се отнесоха с Касперовеч на световното?" 

"Реакцията на Драчов? Прочетох неговото негативно отношение. А кой е той? Спечелил е едно-едничко състезание... - заяви Касперович. - Не искам реванш, нито да доказвам нещо на някого - доказал съм се. Искам просто да работя, а и проблем с акредитацията ми вече няма да има. На световното Драчов по-добре да беше ме залял с кофа помия, отколкото да каже това. Много тежко го преживях."

А една от основните теми, които вълнуват руския биатлон, е какво ще прави сега Логинов.

"Съгласих се да приема предложението от България, но

 

само ако продължа работата си с Логинов

 

и с федерацията на Санкт Петербург. Със Саша говорихме и той се отнесе положително към решението ми. А и това ще му е от полза, защото на Световната купа и на световните първенства ще мога да съм близо до него. Съвместната ни работа не се променя - и преди сме работили дистанционно, защото по ред причини не бях допускан до лагерите на руския отбор. Разглеждаме и вариант Логинов да тренира понякога и в България, обсъждали сме го, не отхвърляме и лагер на Белмекен."

Спонсорът на Логинов - Сергей Колесников от корпорация "Технониколь", също взе отношение, като говори и за конфликта в местния биатлон: "СБР искаше да контролира всички лични договори на спортистите, за да получава част от приходите им. Говорихме с колегите и противоречията са изгладени. Дори и да не тренира през цялото време с руския отбор, Саша Логинов ще си получава всички пари по договора, защото той е вече търговска марка".

А по повод притесненията, че може да "примами" руски биатлонисти да се състезават за България, Касперович твърди: "Дори не си го помислям. Може само да привлечем някого като спаринг-партньор, защото продължавам работа с питерската федерация. Не бих казал, че отборът на България е слаб. Там има достатъчно сериозни спортисти, с които да се работи - и мъже, и жени. Виждам перспективи. Естествено, целта са олимпийските игри през 2022 г. и спечелване на медали. Това е реално за настоящия състав. Има много силна смесена щафета, а и в индивидуалните дисциплини може реално да се работи. Ще вземем и един български треньор, който да помага на мен и Норицин".

Касперович и Норицин са работили вече заедно - в юношеския тим на Русия. "Разбирахме се прекрасно и имахме добри постижения - казва треньорът. - Виталий се надяваше да остане начело на женския отбор, но го отхвърлиха. Смятам, че работата в България е възможност за него да се изяви."

Норицин също хвърли камък по СБР и защити Касперович. 

"Беше ми болно да гледам на какви нападки е подложен, работейки с Логинов. Знам отношенията им със Саша, как активно Касперович го подготвя и как му помага за всичко. Така демонстративно да се отстранява от отбора специалист от такова ниво е недопустимо. Мисля, че в Антхолц чашата преля и това е един от факторите да избере България - каза той. - И аз не искам да доказвам нещо на СБР. Ще се радвам да помогна на българския отбор, дано сътрудничеството ни е плодотворно."

Норицин обаче не обещава да не взима руски биатлонистки у нас. А някои медии в Русия вече сочат две потенциални кандидатки за българско гражданство - Светлана Миронова и Лариса Куклина, които публично изразиха съжаление за отстраняването му, а и се обявиха против методите на новия треньор Владимир Королкевич.

Засега двамата специалисти изчакват развитие по коронакризата. Заради нея българските национали все още се подготвят индивидуално, но се очаква скоро да започнат съвместен лагер, на който Касперович и Норицин да бъдат допуснати от здравните власти.

Все още няма коментари

Още

Анев: Приключвам с биатлона заради Дафовска

22.06.2020

4997 8
Вирусът бави руски треньори за националите по биатлон

19.05.2020

76
Сменят треньорите на националния отбор по биатлон

23.04.2020

220

Влез или се регистрирай за да коментираш

×