Медия без
политическа реклама

България има първо злато на Световната купа по борба

16 Дек. 2020
БФБорба
Юлияна Янева ликува след спечеления финал.

България има първи златен медал на провеждащия се в Белград турнир за Световната купа по борба. Юлияна Янева победи във финала на категория до 72 кг. туркинята Бусе Тусун с 5:2. Янева е световна и европейска вицешампонка за девойки.

Това бе второ отличие за страната ни на състезанието в сръбската столица, провеждащо се вместо световното първенство, което трябваше да е също в Белград, на същите дати. Шампионатът обаче не се проведе, тъй като не бе изпълнено условието 70% от членовете на световната федерация (UWW) да заявят участие. Сред отказалите се, най-вече заради пандемията от COVID-19, бяха световни сили като САЩ и Япония. В крайна сметка UWW взе решение да направи турнир за Световната купа.

Освен титлата на Юлияна Янева, България има и бронзов медал - на Миглена Селишка, която спечели убедително с 13:2 срещу Евин Демирхан от Турция в спора за третото място в категория до 50 кг.

Днес шанс за бронз имат Мими Христова (65 кг) и София Георгиева (68 кг), които ще имат схватки срещу рускини - съответно Мария Кузнецова и Ханъм Велиева. От днес започва и надпреварата при мъжете в свободния стил. Микяй Наим (до 57 кг) започва със Стеван Мичич (Сърбия). В категория до 74 кг Али Умарпашаев ще има за първи съперник французина Чарлз Афа. При най-тежките (до 125 кг) дебютантът Ислам Азизов излиза срещу украинеца Олексанър Коценивнски.

 

Още по темата