Quantcast
България има първо злато на Световната купа по борба | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

България има първо злато на Световната купа по борба

427
 БФБорба
Юлияна Янева ликува след спечеления финал.

България има първи златен медал на провеждащия се в Белград турнир за Световната купа по борба. Юлияна Янева победи във финала на категория до 72 кг. туркинята Бусе Тусун с 5:2. Янева е световна и европейска вицешампонка за девойки.

Това бе второ отличие за страната ни на състезанието в сръбската столица, провеждащо се вместо световното първенство, което трябваше да е също в Белград, на същите дати. Шампионатът обаче не се проведе, тъй като не бе изпълнено условието 70% от членовете на световната федерация (UWW) да заявят участие. Сред отказалите се, най-вече заради пандемията от COVID-19, бяха световни сили като САЩ и Япония. В крайна сметка UWW взе решение да направи турнир за Световната купа.

Освен титлата на Юлияна Янева, България има и бронзов медал - на Миглена Селишка, която спечели убедително с 13:2 срещу Евин Демирхан от Турция в спора за третото място в категория до 50 кг.

Днес шанс за бронз имат Мими Христова (65 кг) и София Георгиева (68 кг), които ще имат схватки срещу рускини - съответно Мария Кузнецова и Ханъм Велиева. От днес започва и надпреварата при мъжете в свободния стил. Микяй Наим (до 57 кг) започва със Стеван Мичич (Сърбия). В категория до 74 кг Али Умарпашаев ще има за първи съперник французина Чарлз Афа. При най-тежките (до 125 кг) дебютантът Ислам Азизов излиза срещу украинеца Олексанър Коценивнски.

 

Още

Боряна Калейн влезе в олимпийския финал на художествената гимнастика

06.08.2021

Обновена

4269
Още един бронзов медал за българските борци в Токио 2020

05.08.2021

Обновена

2930
Тайбе Юсеин извоюва бронз за 56 секунди

04.08.2021

Обновена

4111