Quantcast

Медия без
политическа реклама

В България има повече инструкции към реферите отколкото в Премиър лийг

Георги Кабаков ще е VAR съдия на втори пореден мач на "Левски"

05 Окт. 2023
СПОРТАЛ
Радослав Гидженов обяви, че нарядът му за главен рефер на съботното дерби "ЦСКА-София" - "Левски" е голямо признание за него и стъпка напред в кариерата му на рефер.

В България специфичните инструкции към футболните рефери са повече, отколкото в английската Премиър лийг. Това заяви съдия №1 в ранглистата Георги Кабаков.

"Определено се стараем да спазваме инструкциите на ФИФА и УЕФА. Прилагаме ги по същия начин в България. Всеки един футболен запалянко и журналистите ще са учудени, ако критериите в Шампионска лига са едни, а тук други. Мога да кажа, че в английското първенство има малко по-специфични инструкции", каза Кабаков.

Той взе участие в безпрецедентна пресконференция, организирана от БФС преди съботното дерби между "ЦСКА-София" и "Левски". За пръв път главният рефер на този мач (в случая Радослав Гидженов), неговите асистенти и VAR съдиите, какъвто ще е Кабаков, говорят преди мач в българското първенство изобщо.

Кабаков обаче предпочете да не коментира защо ще е отговорник за VAR във втори пореден мач на "Левски" (б.ред. - след дербито с "Лудогорец" на "Герена") и препрати въпроса към председателя на Съдийската комисия в БФС Давид Борбалан. Последният също не влезе в подробности, нито пък се спря детайлно върху грешките на главния рефер в неделния мач Георги Гинчев, заради когото от "Левски" излязоха с декларация.

"Разбирам недоволството на клубовете след такива ситуации, ние също сме недоволни от грешките. Нашата цел е броят на грешките да бъде нула, работим постоянно за подобряване на нивото на съдийство", дипломатично заяви Борбалан. Испанецът обаче разясни защо Гидженов е предпочетен пред Кабаков за главен рефер на "ЦСКА-София" - "Левски": "Ценим високо съдията, който е №1 в ранглистата, но оценяваме и останалите топ съдии в България. Имаме още ключови мачове и всеки ще получи възможност да съдийства на важен мач. Още в началото казах, че ще разчитаме на български съдии и вярваме, че те могат да се справят. Нашата философия е, че за всеки мач и всяка позиция ние търси най-подходящите хора, независимо дали те са били на даден мач или даден клуб в последния кръг."

Самият Гидженов също сподели настройката си преди дербито. "Това е голяма стъпка в моята кариера. В събота ще дам всичко от себе си. С моя екип ще се постараем да се коментират единствено футболните достойнства. В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от абсолютно всичко, което се пише по медиите, да си следвам стриктно правилата на играта, инструкциите на УЕФА. Спокоен съм. Относно публиката, въпреки че съм на 32 години, най-младият международен съдия на България, мисля, че това няма да ми повлияе. Върху мен няма никакъв натиск. Има зрънца в двата отбора, хора с различно влияние на терена, различно его. Ние с опита ни от терена, от предишни мачове добиваме представа за всеки един футболист и имаме едно наум", заяви той.

Още по темата