Медия без
политическа реклама

Британски тим с казахстански пари подаде заявка за Формула 1

Милиардите на Владимир Ким ще подкрепят участието на "Хайтек" в престижната надпревара

27 Юни 2023
Болидът на "Хайтек" за настоящия сезон във Формула 2, в който след 6 от общо 13 кръга, тимът с пилоти Джак Крофърд (Вбр) и Исак Хаджар (Фр) е на 8-о място от 11 отбора
Туитър
Болидът на "Хайтек" за настоящия сезон във Формула 2, в който след 6 от общо 13 кръга, тимът с пилоти Джак Крофърд (Вбр) и Исак Хаджар (Фр) е на 8-о място от 11 отбора

Британският отбор "Хайтек" подаде заявка за присъединяване към Формула 1 от 2026 г. с финансова подкрепа на казахстанския милиардер Владимир Ким. 

Кандидатстването за влизане в елитното ниво на автомобилния спорт стана възможно след вчерашното финализиране на голяма инвестиционна сделка, спроед която Ким придобива 25% от компанията майка "Хайтек Глоубъл Холдингс Лимитед".

"Хайтек Гран при" е отбор, базиран съвсем близо до пистата "Силвърстоун" във Великобритания. В момента той се подвизава в долните формули - F2, F3 и F4, както и в юношеските серии, а в него работят около 150 служители.

Сега в него ще се влее голяма сума пари, идваща от Владимир Ким, който е един от най-богатите хора в Казахстан. Според сп. "Форбс" състоянието му възлиза на $4.6 млрд., а основните му интереси са минният, банковият и авиационният сектори. Неговите компании "Казахмис" и "КАЗ Минералс Груп" се в световния Топ 10 в областта на добива и преработката на медна руда.

Ким и преди е давал пари за спорт. Той е спонсорирал казахстански топ състезатели като боксьорите Генадий Головкин и Серик Сапиев и някои тенисисти.

"Автомобилният спорт е мой отдавнашен личен интерес. Радвам се, че влизам в партньорство с организация, която се радва на успехи в толкова много категории и има такива амбиции за бъдещето си - заяви 62-годишният Ким. - Имаме утвърдена ангажираност със спорта. Това е първата ни глобална инвестиция в моторните спортове. Нейната динамична привлекателност, растяща експозиция, възможности за маркетинг между бизнеса и разрастваща се фенска база съвпадат с моите амбиции в личен и търговски план."

На свой ред главният изп. директор на "Хайтек" Оливър Оукс каза: "При разговорите ни с г-н Ким открихме много естествени синергии. Знам, че неговата подкрепа ще бъде безценна, особено докато се стремим да надграждаме успеха на отбора. В момента работим за постигането на по-широките амбиции на "Хайтек" през следващите години."

А след подаването на документи за F1 от тима заявиха на своя сайт: "След близо 20 месеца планиране и подготовка на базата в Силвърстоун, "Хайтек" подаде заявление за включване във Формула 1 от 2026 г." Според британския отбор това е "стъпка, която ще завърши стълбицата на едноместните автомобили и ще покаже, че нашият екип има всички необходими хора, опит и ресурси, за да се конкурира с най-добрите отбори в света".

 

И ДРУГИ КАНДИДАТИ 

"Хайтек" не е единственият отбор, който иска да влезе във Формула 1 след 2025 г. В момента международната автомобилна федерация (FIA) разглежда кандидатурите на "Андрети Кадилак", "Ф1 Икуъл", "Пантера Тим Азия" и някои други.

Увеличаването на участниците в F1 има пълна подкрепа от президента на FIA Мохамед бин Сулайем, но пък изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали е против.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Формула 1, Хайтек

Още по темата