Quantcast
Божков: Не продадох титлата на ЦСКА през 2006-а, треньорът е виновен | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Божков: Не продадох титлата на ЦСКА през 2006-а, треньорът е виновен

Бившият собственик на "Левски" обвини "сините" фенове, че са си мълчали при отнемането на бизнеса му
1 060
 Фейсбук

В пореден видеоотговор на въпросите, които получи по "Фейсбук", избягалият в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков говори за двата най-популярни футболни клуба в България, чийто собственик беше в различни периоди.

Въпросът за ЦСКА, чийто президент Божков бе между 2001 и 2006 г, бе: "Защо ЦСКА загуби титлата през сезон 2005/2006?", като се има предвид, че "червените" тогава водеха със 7 точки аванс на полусезона, но в крайна сметка завършиха втори, на 3 точки след "Левски". Тогава се завъртяха мнения, че като собственик на букмейкърска къща Божков нарочно е наредил на отбора на ЦСКА да не става шампион, заради печалбата от залозите за "Левски".

"Историята е проста. Просто треньорът избяга, не беше подготвил отбора и отборът загуби 7-те точки разлика. Това е - проста история!", каза Божков, визирайки сръбския наставник Миодраг Йешич, който си тръгна в началото на април 2006 г., заместен от Пламен Марков. 

Интересното е, че тогава - през пролетта на 2006 г., Божков защитава версията, че лично е уволнил Йешич. "Всичко стана много бързо и катастрофално. Затова и толкова закъснях със смяната на треньора Йешич. Той имаше пълната власт. Обяснения от рода: "Виновен ми Орманджиев, виновни са ми Пешо и Гошо не са сериозни. Виновен си е само Йешич. Аз обаче съм по-виновен, че не го изгоних по-рано. Просто никой не очакваше за 3 кръга да загубим 10 точки. Аз да бях треньор, нямаше да ги загубим", каза тогава той в една от редките си медийни изяви.

Сега Божков се защити и от обвиненията, че е спазарил първото място: "Никой не е продавал титли. И пак искам да кажа на всички глупаци, които говорят, че титлата е продадена, и че от това има някаква полза: Букмейкърските къщи нямат никакъв интерес от уредени мачове и от продадени титли, защото могат само да загубят пари. Така че това, че съм продал титлата и съм заложил някъде пари - не е така. Аз приемам залози, аз не правя залози".

През 2006 г. Божков бе обявил, че е загубил 200 000 евро от изпуснатото първо място. Тогава обаче той призна, че е имало уредени мачове между "Левски" и ЦСКА и посочи и кой е правил това - застреляният през август 2004-а Милчо Бонев, известен с прякора Бай Миле.

Сега от Дубай Божков говори и за това защо не продължава да финансира "Левски", чийто неформален собственик стана в началото на 2019 г. (формално 87% от акциите държеше неговият близък сътрудник и също укриващ се сега в Дубай - Георги Попов). Той обвини феновете от Националния клуб на привържениците, че не са помогнали.

"Левски" стана един стабилен и добър клуб по времето, когато го издържах. Имахме програма за развитие, направихме игрища, развивахме детската школа, купихме хубави футболисти - скъпи, добри. Просто "Левски" имаше едно прекрасно бъдеще - каза Божков. - "Левски" Бойко Борисов го уби. Това го казах предварително. Говорих с феновете, казах им: "Говорете с премиера, той е фен на "Левски". Да не подкрепя един антионституционен закон". Те, понеже са велики - аз много ги уважавам феновете на "Левски", отидоха и казаха: "Ние в корпоративни интереси няма да се бъркаме". Как няма да се бъркаш, като тая корпорация ти издържа любимия отбор и той е част от тази корпорация? Убиха корпорацията, убиха и клуба. И между другото, ако така продължаваме и казваме "Няма да се бъркаме", утре ще убият и България по същия начин".

 
5. ЦСКА/ЛЕВСКИ

Бил съм собственик и на ЦСКА, и на Левски. Познавам свободата, която футболът дава на хората. За това тези въпроси и отговорите им бяха важни и за мен. #БъдетеСмели

Posted by Васил Божков on Thursday, August 6, 2020

Още

ПЪРВА ЛИГА, VIII КРЪГ - ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ

17.09.2021

13
Голямото излагане на Изпълкома на БФС
"Лудогорец" изстрада първата си точка в Лига Европа

16.09.2021

957