Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борислав Михайлов зае важен пост в УЕФА

Президентът на БФС оглави Футболната комисия на европейската асоциация

19 Юли 2023
БГНЕС
Борислав Михайлов

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов отново ще заема важна позиция в структурите на УЕФА. Преизбраният на 5 април т.г. за нов мандат като президент на европейската футболна асоциация Александър Чеферин се е доверил на бившия вратар на националния ни отбор да заеме председателското място на Футболната комисия на УЕФА.

Това е и една от най-ключовите комисии, тъй като задава генералната визия за развитието на футбола на клубно и национално ниво, защитава имиджа на играта и я промотира, като дава препоръки по всички въпроси, касаещи футбола, посочват от БФС.

Като доказателство за важността на поста са и легендарните футболисти, които ще бъдат заместници на Михайлов - полякът Збигнев Бониек, португалецът Луиш Фиго, италианецът Деметрио Албертини и черногорецът Деян Савичевич.

Самият Михайлов бе също заместник във Футболната комисия по време на предишния мандат на Чеферин, като тогава шеф бе грузинецът Леван Кобиашвили.

"Това е огромно признание за мен, а също и огромна отговорност. Благодаря на ръководителите на УЕФА за доверието - все пак става дума за една от ключовите позиции в европейския футбол. Едва ли има по-красноречива оценка за моята работа и работата на БФС от това Футболната комисия на Европа да бъде поверена на българин", коментира Михайлов.

Така всъщност президентът на БФС се завръща на ръководна позиция в УЕФА, след като от 22 март 2011 до 7 февруари 2019 г. бе член на Изпълкома на европейската футболна централа и същевременно беше и председател на Комисията за развитие и техническо подпомагане, както и на Комисията по футзал. След като не сполучи да бъде избран за трети мандат в Изпълкома обаче загуби председателските позиции. До момента бе част от Комисията за развитието на футбола на ФИФА, отговаряща за стратегическото развитие и правилата на играта, а също зам.-шеф на Футболната комисия, както стана дума.

Още по темата