Медия без
политическа реклама

Борците се изложиха с едва 4 от 17 възможни квоти за Токио

20 Март 2021
bul-wrestling
Кирил Милов единствен от тима ни по класическа борба спечели квота за Токио

С едва 4 от възможните за спечелване 17 олимпийски квоти ще се завърнат българските отбори по борба от квалификацията за Европа в Будапеща. Слабото представяне бе финализирано в последния ден, в който на схватките в класическия стил едва един от шестимата ни представители се класира за финал в своята категория и така заслужи място на тепиха в Токио.

Кирил Милов в кат. 97 кг започна с технически туш (8 т. разлика) срещу  Маркус Рагингер (Ав) - 9:1, на 1/4-финала надви с 3:1 представителя на домакините от Унгария Алекс Жоке, а в директната схватка за квотата направи 9:0 срещу дагестанеца с чешки паспорт Артур Омаров за по-малко от минута - отново технически туш.

От останалите ни петима представители в отбора по класическа борба най-близо до квота бе Айк Мнацакянан, но на полуфинала той отстъпи с 6:7 пред руснака Александър Чекиркин.

Така българската борба има всичко на всичко 5 от 18 възможни квоти за игрите в Токио през лятото. При жените те са три - на Тайбе Юсеин (62 кг), която си я спечели още на световното първенство през 2019 г. в Казахстан, и на Миглена Селишка (50 кг) и Евелина Николова (57 кг), които ги завоюваха в Будапеща. В свободната и класическата борба при мъжете засега имаме само по един представител - Георги Вангелов (57 кг) при свободняците и Кирил Милов.

Последният шанс за нашите борци ще е на квалификацита в София (6-9 май), където обаче ще участват претенденти от цял свят, а не само от Европа. На турнира в столицата също ще се класират само първите двама във всяка категория.

На предишните олимпийски игри - в Рио`16, в борбата имахме общо 11 представители - 5-има в свободната, и по трима в класическата и женската. Засега за Токио сме под 50% от тази бройка.

Ключови думи:

борба, Кирил Милов

Още по темата