Медия без
политическа реклама

Борбата все така остава без спечелена олимпийска квота

Последният шанс остава пред украинеца с български паспорт Семьон Новиков утре

23 Септ. 2023
Семьон Новиков се наложи с 6:3 т. срещу шведа Алекс Кесидис (вляво) на 1/4-финала и това остава последната му победа на световното засега
bul-wrestling
Семьон Новиков се наложи с 6:3 т. срещу шведа Алекс Кесидис (вляво) на 1/4-финала и това остава последната му победа на световното засега

Слабото представяне на българските борци на световното първенство в Белград продължи, особено в олимипйските категории, в които нито един наш национал не е успял да момента да спечели квота за Париж 2024.

В днешния предпоследен ден от схватките в "Шарк Арена" шанс да стигне до игрите идното лято имаше само Семьон Новиков. В кат. 87 кг на класическия стил обаче украинецът с бългаски паспорт загуби на полуфинала от унгареца Давид Лошонци с технически туш. При това получи и травма в коляното и не е ясно дали ще успее да излезе утре в схватката за бронзов медал.

А тази схватка е важна, защото може да донесе единствената квота от 18 възможни за българската борба от това световно първенство. В Белград първите петима във всяка олимпийска категория (по 6 в свободния и класическия стил и при жените) ще се борят в Париж догодина. Ако Новиков загуби за бронза, ще има и още един шанс - двубой за петото място.

Днес българският тим в класическия стил имаше шанс да спечели един бронзов медал, макар и в неолимпийската категория до 72 кг, но той остана неоползотворен от Стоян Кубатов, който загуби по критерий на турчина Селчук Джан.

По-рано днес Иво Илиев (67 кг) и Абу-Муслим Амаев (63 кг) отпаднаха в ранна фаза. Вчера същото се случи и с европейския шампион до 60 кг Едмонд Назарян.

До момента България има два бронзови медала - на Рамазан Рамазанов (70 кг) в свободния стил и на Мими Христова (65 кг) при жените, все неолимпийски категории.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата