Медия без
политическа реклама

В борбата раздадоха гигантски премии, но само на някои

Спонсорът Гриша Ганчев даде тройно над държавните стимули на трима от десетимата ни медалисти

20 Дек. 2022
СПОРТАЛ
Назарян, Ганчев, Мнацаканян, Маринов и Милов (от ляво на дясно) позират след церемонията, на която премии бяха дадени само на представители на класическата борба

Премии, надвишаващи над три пъти държавните, раздаде Гриша Ганчев на трима борци, които спечелиха медали на европейското и световното първенство тази година. Средствата официално са от компанията на Ганчев - "Литекс", която е генерален спонсор на федерацията (БФБ). А символичните чекове раздаде синът на бизнесмена - Данаил Ганчев, който е и член на УС на БФБ. 

Но премии всъщност имаше само за трима от общо десетимата български борци, спечелили медали тази година - само тези в класическия стил, който е любим на Гриша Ганчев.

Най-голям бонус - 190 000 лв. получи Кирил Милов, който стана еврошампион и спечели сребърен медал на световното първенство в кат. 97 кг на класическия стил. А същевременно държавната премия от ММС за тези му постижения е 3,5 пъти по-малка - общо 55 000 лв. (20 000 за европейското злато и 35 000 за среброто на световния шампионат).

"Не очаквах такава голяма награда - заяви леко слисаният от размера на премията Милов. - Благодаря, че има такива хора, които да помагат на българския спорт, за да можем ние да продължаваме да сбъдваме мечтите си!".

Едмонд Назарян (кат. 60 кг, класическа борба) пък получи премия от 150 000 лева за спечелените три медала през 2022 г. - евротитла за юноши и сребърни медали на европейското и световното за мъже. Айк Мнацаканян (кат. 77 кг, кл. стил) пък получи 35 000 лв. за бронза от европейското първенство и така общата сума на премиите стана 375 000 лв.

Генералният спонсор на федерацията обаче не удостои с нито лев бонус останалите седем медалисти на България от европейското първенство в Будапеща. Всички те са в свободната борба. Там мъжете спечелиха сребърен (Ахмед Батаев) и два бронзови (Георги Вангелов и Рамазан Разаманов) медала, а жените се завърнаха с евротитла (Тайбе Юсеин), два сребърни (Миглена Селишка и Евелина Николова) и бронзов (Юлияна Янева) медал. 

Но това не попречи на президента на БФ Борба Христо Маринов (същ обивш борец в класическия стил) да изтъкне в речта си и техните отличия:

"За нас беше една много успешна година. На европейското първенство спечелихме 10 медала, което не се бе случвало повече от 30 години, а на световното имахме два финала в олимпийски категории, което е обнадеждаващо. Имаме и много млади момчета с потенциал за олимпийски квоти и медали. Изказвам огромни благодарности на генералния спонсор на федерацията "Литекс", от който срещаме огромна подкрепа, за да може нашите момчета и момичета да се подготвят спокойно. Пожелавам следващата година да е още по-успешна и да спечелим максимален брой квоти за Париж 2024".

Още по темата