Медия без
политическа реклама

Боксът вече има най-много квоти за Париж 2024

Радослав Росенов стана петият български национал, класирал се за олимпийските игри

31 Май 2024
Съдията на ринга е вдигнал ръката на щастливия Радослав Росенов след решаващия двубой с молдовеца Параскив
БФБокс
Съдията на ринга е вдигнал ръката на щастливия Радослав Росенов след решаващия двубой с молдовеца Параскив

Боксът излезе на челното място сред спортовете у нас по брой спечелени квоти за Париж 2024. Радослав Росенов си спечели място на олимпийските игри и стана петият ни боксьор с право на участие на най-големия спортен форум.

20-годишният национал постигна престижна победа на последната квалификацията - в Банкок (Тайл), като се наложи над Александру Параскив (Молд). Така Росенов се класира за 1/2-финала и си осигури място сред петимата в кат. 63.5 кг, които взимат квоти от турнира в Банкок. 

Българинът, който е европейски вицешампион от Белград 2024 в долната категория до 60 кг, имаше явно превъзходство и в трите рунда срещу молдовеца, който пък е сребърен медалист от Евро 2024 именно в олимипйската кат. 63.5 кг - победа с 5:0 съдийски гласа. 

Преди това Росенов спечели убедително три поредни мача - над чеха Давид Карбас, германеца Давид Кеворкян и монголеца Цендбатар Ерденебат. След тази серия той се присъедини към четиримата ни други боксьори олимпийци - Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Хавиер Ибанес (57 кг) и Рами Киуан (71 кг).

Така боксът се изравни на първо място по спечелени квоти за Париж 2024 с най-успешния ни олимпийски спорт - борбата, която също излъчи петима, но това е антирекорд за българските борци.

При това в Банкок още двама наши боксьори запазват шансове за класиране в Париж 2024: Златислава Чуканова (50 кг) ще се боксира утре на 1/8-финал срещу японката Ринка Киношита, бронзова медалистка от световното първенство, а в свръхтежка категория (+92 кг) Петър Белберов ще срещне Мартин МакДона (Ирл). При победи, двамата българи ще трябва да спечелят по още една среща, за да се класират на полуфинал и да вземат квота.

Последвайте ни и в google news бутон