Медия без
политическа реклама

BG пощенска марка влиза в колекцията на МОК

18 Май 2023

Пощенската марка, посветена на 100-годишнината на БОК, ще бъде включена в колекцията на музея на Международния олимпийски комитет в Лозана. Изданието бе пуснато в употреба днес от зам.-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, председателя на българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на МОК Томас Бах, изп. директор на "Български пощи" Филип Алексиев и председателя на Съюза на филателистите Спас Панчев.

"Темата "спорт" се появява в българското маркоиздаване в началото на 30-те години на миналия век. Олимпийската тематика за първи път е представена чрез филателното изкуство през 1956 г. по случай 16-ите олимпийски игри в Мелбърн. С най-новото пощенско-филателно издание се присъединяваме към честването на 100 г. от създаването на Българския олимпийски комитет", заяви по време на церемонията Папукчийски.

Проектът на марката е дело на художника доц. Илия Груев. Изданието изобразява някои от най-ярките личности и постижения на българския спорт. Художникът е избрал портретите на Борис Георгиев-Моката - първия ни олимпийски медалист, на Ефтим Китанчев - първия председател на БОК, на Никола Станчев - първия български олимпийски шампион. Включени са и спечелените в историята 55 златни, 90 сребърни и 85 бронзови медала от български спортисти на олимпиада.

Пощенската BG марка за колекцията на МОК бе връчена лично на президента Бах. Германецът получи и почетен плакет от министерството на електронното управление.

Във втория ден от визитата си в София шефът на олимпийското движение посети и НСА "Васил Левски". Като носител на почетното звание Доктор хонорис кауза на българското висше учебно заведение гостът заяви: "Щастлив съм да се завърна в моя университет!"

Бах получи най-високото отличие на спортната академия - златна значка. В отговор президентът на МОК връчи стилизирани олимпийски символи на ректора на академията проф. Николай Изов. Със златни значки от НСА бяха удостоени още председателят на БОК Стефка Костадинова и служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева.

Още по темата