Медия без
политическа реклама

БФС закри сезона при аматьорите и преподписа с Дерменджиев

21 Апр. 2020
Емил Костадинов
БГНЕС
Емил Костадинов

Сезонът във всички аматьорски дивизии беше приключен днес по административен път от Изпълкома на БФС. Решението е в резултат на обявеното извънредно положение в България заради пандемията от коронавирус, което продължава да внася неяснота кога могат да бъдат подновени първенствата. "Аматьорските клубове не са в състояние да играят юни и юли. Там са работещи хора...", обясни президентът на Аматьорската футболна лига и член на Изпълкома Румен Вълков.

При това положение за Втора лига ще се класират "Добруджа", "Янтра" и "Созопол", а само в Югозападна Трета лига ще има бараж между "Миньор" (Пк) и отстоящият на 1 точка назад "Септември" (Симитли). Изпадащи от третите лиги няма да има, но дивизиите ще бъдат попълнени с първенците от областните групи (също по моментно класиране и чрез баражи, където има необходимост). България не е първата страна, в която аматьорските първенства приключват по административен път заради пандемията. Това вече сториха Англия, Шотландия, Франция и др.

Доста от детските, аматьорските и женските първенства засега остават отложени, но не отменени. Юношеските елитни дивизии (до 15, до 17 и до 19 г.) пък ще се доиграят между първите 8 в класирането, които ще играят на турнирен принцип от 1/4-финална фаза.

Вицепрезидентът на БФС в оставка Емил Костадинов подчерта, че продължава да се спазва изискването на УЕФА за довършване на сезоните в отделните държави и на този етап няма вариант Ефбет лига и Втора лига да не се доиграят. Още се дискутира обаче в какъв формат ще се доиграят първенствата. Според Костадинов, повечето клубове държали на съкратената форма за приключване (б.ред. - оставащите два редовни кръга в Ефбет лига, без да се играе втората фаза). "Нямаме още крайно решение. Всичко зависи кога ще приключи това извънредно положение", каза още той.

Костадинов обясни, че се мисли за помощ под някаква форма за клубовете, но тя ще бъде само от БФС. "Има идея да помогнем на клубовете в някои неща, тъй като положението на доста от тях не е добро заради извънредното положение. Няма обаче да търсим помощ от държавата. Сами ще си решаваме проблемите на този етап", обясни вицепрезидентът.

Той потвърди, че се очакват проблеми във Втора лига. До момента пет клуба не са подали документи за лицензиране за следващия сезон, въпреки че процедурата ще бъде облекчена. Това са "Ботев" (Гълъбово), "Спартак" (Вн), "Спартак" (Пл) и отказалите се вече от първенството "Верея" и "Поморие".

Друг от вицепрезидентите - Атанас Фурнаджиев, прогнозира подновяване на първенството най-рано в средата на юни, а по-вероятно - в края на юни. Колегата му от Изпълкома и президент на "Славия" Венцеслав Стефанов прояви духовитост по въпроса кога ще се играят пак мачове: "Има двама генерали в тази държава, тях слушаме. Ако генералите кажат: "Хвърляй кюмюро в пещта", излизаме и започваме да тренираме".

Фурнаджиев потвърди, че не смята да се кандидатира за президент на предстоящия конгрес на БФС, който няма да се състои по програма на 6 юни и днес беше отложен за неопределен срок. Новата дата ще бъде съобразена с препоръките на Националния оперативен щаб.

Изпълкомът също така реши да поднови за още половин година изтичащия този месец договор на селекционера на националния отбор Георги Дерменджиев. Има и опция за удължаване с още 18 месеца, която явно ще бъде активирана, ако България се класира за европейското първенство догодина. Дерменджиев сам е предложил заплатата му да бъде намалена с 30%. Орязването ще важи, докато клубовете не подновят тренировки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата