Quantcast

Медия без
политическа реклама

БФС: Ние сме изрядни и прозрачни

Въпреки това остават съмнения за конфликт на интереси заради лагери в хотели, свързани с двама от вицепрезидентите на съюза

22 Ноем. 2019
СПОРТАЛ
БФС защити провеждането на лагери в хотели, свързани с вицепрезидентите на съюза Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев (вдясно).

Ръководството на БФС категорично отхвърли съмненията за злоупотреба със средства по съвместни програми със спортното министерство (ММС), каквито възникнаха след репортажи на bTV.

"БФС категорично не е извършвал действия в ущърб на българския данъкоплатец, на развитието на детско-юношеския футбол или на изпълнителната власт в лицето на ММС. Можем да обявим следните факти: през 2015, 2016 и 2017 г. са проведени общо 174 турнира по споменатата програма. В тях са взели участие 32 412 млади футболисти (момчета и момичета). С получените от ММС средства за същия период са закупени 33 600 екипа и 5376 топки, които са раздадени на участващите общо 1717 отбора, включително и като индивидуални награди", се казва в официално изявление на футболния съюз вчера.

Посочва се, че редовните проверки на независими одитори дават висока оценка на работата на БФС. Преди дни във футболния съюз била завършила и проверка от спортното министерство, която също не е констатирала нарушения. От БФС подозират опити за манипулиране от страна на bTV чрез "услужлив монтаж и тенденциозни внушения за сенчести действия и нерегламентирани сделки от страна на БФС". Съюзът също така щял да вземе всички мерки, за да защити репутацията си.

От репортажите на bTV обаче личи конфликт на интереси, с което декларацията на БФС не се занимава въобще. Два от хотелите, в които са отсядали млади футболисти по време на лагери по програмата за развитие на детско-юношеския футбол, са свързани с двама вицепрезиденти на БФС - Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев. Става въпрос за "Белведере Холидей Клуб" в Банско, чийто собственик е КП "Имобилиен" с управител Фурнаджиев, и хотел "Спорт палас" в Сливен, управляван от съпругата на Лечков - Светлана.

Според отчетите, цитирани от bTV, лагерите там се провеждали на цена от 75 лв. на човек на ден за общо 48 отбора. Телевизията посочва, че при същите условия може да се намерят нощувки за по 40-45 лв., а и базата на БФС в "Бояна" също е била на разположение, защото по това време вече бе построена.

Зам. изпълнителният директор на БФС Антон Попов се защити, че хотелите са избрани от комисия на база постъпили оферти. В нея влизат членът на Изпълкома Емил Костадинов и техническият директор на БФС проф. Лъчезар Димитров. Те двамата избират туроператорска фирма, която на свой ред предложила въпросните хотели в Сливен и Банско, както и в Боровец и Говедарци, които са подходящи за лагери.

Коментарът на Лечков бе: "Няма нищо неморално. Морално е, да!"

Реагира и Фурнаджиев. "Аз по никакъв начин не съм участвал пряко или косвено във вземането на решения къде и кога да бъдат тренировъчните лагери на отборите в детско-юношеските школи. "Белведере Холидей Клуб” е единственият хотел на територията на Банско, който има собствен стадион и това го прави предпочитана дестинация за тренировъчни лагери на множество спортни клубове - както български, така и чуждестранни. Нетната цена, която хотелът получава на човек, след приспадане на ДДС и комисионата на туроператора, е 56 лева. За всеки родител, какъвто съм и аз, е изключително важно детето ми да бъде на тренировъчен лагер с адекватни условия и качество на услугата, отговарящи пълноценно на нуждите на един младеж, занимаващ се интензивно със спорт и подготовка за състезания", заяви той с официално писмо.

Още по темата