Медия без
политическа реклама

Армен Назарян вече не е треньор на националния отбор по борба

Легендата Братан Ценов се завръща начело на класиците, реши УС на федерацията

29 Ноем. 2021
БГНЕС архив
Армен Назарян беше заменен като старши-треньор на националния отбор по класическа борба от Братан Ценов, когото наследи на поста след олимпиадата в Лондон `12.

Армен Назарян е освободен като старши-треньор на националния отбор по класическа борба след 9 години на поста. Начело на класиците се завръща легендата Братан Ценов, който преди това води тима в продължение на 15 години (1997-2012) и напусна след олимпийските игри в Лондон `12.

Решението беше взето на днешното заседание на Управителния съвет на федерацията (БФБ). Оттам уточниха, че двукратният олимпийски шампион Назарян е назначен за директор на националните отбори по класическа борба за всички възрасти.

Под ръководството на Ценов, който е бронзов медалист от олимпиадата в Сеул `88, българските национали постигнаха едни от най-големите ни успехи в класическия стил. Сред тях са три олимпийски медала, включително двата, извоювани от самия Назарян за България - злато от Сидни 2000 и бронз от Атина `04. В Пекин `08 бронз заслужи и Явор Янакиев, което е и въобще последното отличие на класиците ни от олимпиада.

След като пое отбора като треньор, Армен Назарян не успя да пренесе успехите си от тепиха. Най-значимите медали, които българските национали спечелиха под негово ръководство, са от световни първенства - един златен (на Иво Ангелов през 2013 г.), един сребърен (на Кирил Милов през 2018 г.) и два бронзови (на Айк Мнацаканян през 2018 и 2019 г.).

Помощници на Братан Ценов занапред ще бъдат Емил Будинов - бивш селекционер на юношеския национален тим, който повече от 10 г. работеше в Норвегия, и световният шампион от 2011 г. Елис Гури, който и досега бе в треньорския екип на отбора.

От БФБ съобщиха още, че доскорошният национал Тарек Абделслам прекратява състезателната си кариера заради травми. Европейският шампион от 2017 г. става треньор на юношеския национален отбор заедно с досегашния наставник Юлиян Георгиев. Мариян Бияндов и Николай Дачев пък ще продължат да водят кадетите в класическия стил.

Още по темата