Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ансамбълът отправи взор към Париж 2024

Ще е една идея по-спокойно, но ежедневната работа не спира, споделят световните шампионки

19 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС
Момичетата от новия национален ансамбъл на България позират със златните си медали от финала с три ленти и две топки в последния ден на световното първенство по художествена гимнастика в София.

Българската художествена гиманстика изпълни програма максимум на провелото се в София световно първенство. На шампионата в зала "Арена Армеец" (14-18 септември), който беше и първа олимпийска квалификация за Париж 2024, националният ни ансамбъл спечели две световни титли (в многобоя и с три ленти и две топки) и взе квота, а дебютантката Стилияна Николова извоюва четири медала - три сребърни на отделните уреди (обръч, бухалки и лента) и бронзов в многобоя, и гарантира на страната ни участие и в индивидуалната надпревара на XXXIII летни игри във френската столица.

"И в най-прекрасните си мечти не съм вярвала, че ще вземем толкова много медали. Разбира се, надявала съм се", коментира президентът на федерацията (БФХГ) Илиана Раева. За нея и за целия отбор първенството започна с тревожната вест, че звездата на националния ни отбор Боряна Калейн е приета по спешност в болница и пропуска турнира. След края му шефът на БФХГ успокои феновете, че състезателката вече е здрава и скоро ще се завърне на килима:

"Това беше голям удар за нас, защото тя беше една от основните претендентки за титлата. И на фона на това, което видях на това световно, Боряна щеше да блести наистина като един диамант. Нейната класа е от съвсем друго измерение, но аз вярвам, че тя ще се възстанови по най-бързия начин и съдбата ще ѝ върне това, за което тя най-много мечтае."

Нова звезда изгря на небосклона на българската художествена гимнастика и бързо даде заявка да блести и на световната сцена.
години по-късно България отново има медал в индивидуалния многобой на световно първенство по художествена гимнастика. Спечели го 17-годишната Стилияна Николова, която завоюва бронзово отличие на 39-ия шампионат на планетата, провеждащ се в столичната "Арена Армеец".

Грациите от новия състав на ансамбъла (Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова) вече отправят взор към олимпиадата след по-малко две години. Според тях по-късият олимпийски цикъл заради закъснялото с една година провеждане на игрите в Токио 2020 няма да се отрази негативно на подготовката им, дори напротив.

"Абсолютно не, по-скоро това ще ни подейства мотивиращо. Не смятам, че е проблем", убедена е Трашлиева.

За треньорката им Весела Димитрова това е първо злато от световно първенство в кариерата. Тя изведе България до олимпийската титла в японската столица миналото лято, но с друг състав - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова.

"Много сме щастливи и доволни от това, че именно ние успяхме да донесем тази титла във витрината на г-жа Димитрова - добави Трашлиева. - Наистина сме много щастливи, безкрайно развълнувани, защото беше невероятно. Залата беше пълна, невероятно усещане. Развълнувани сме от титлата в многобоя, но това е и много отговорно, защото догодина ще трябва да я защитаваме. Предстои още страшно много работа. Но ние сме готови - щом сме стигнали дотук, ще продължаваме смело напред. Целта ни е просто да работим, да показваме най-доброто и стъпка по стъпка, състезание след състезание, докато дойде време за олимпиадата, там да се представим на най-високо ниво."

Новият ансамбъл на България спечели първата си голяма титла.
Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели втори златен медал на световното първенство, което се провежда в софийската зала "Арена Армеец".

Гимнастичките са категорични, че спечелената квота няма да отнеме от концентрацията им в следващите 22 месеца до игрите в Париж (26 юли - 11 август 2024 г.).

"Да, ще бъде една идея по-спокойно, но работа пак ще има ежедневно в залата и ще се борим докрай - посочи Маргарита Василева. - В един такъв случай е наистина много важно всичко това да се забрави, за да може да започнем отначало на следващите уреди. Именно това направиха нашите треньори. Помогнаха ни тотално да забравим какво се е случило и да започнем отначало да работим. Напрежение има, но ние работим именно за това - да изключваме публика, аплодисменти, викове и да сме си само ние на терена. И го постигнахме."

Още по темата