Медия без
политическа реклама

Англия отказа да играе с руснаци дори при децата

Самата УЕФА няма яснота къде изобщо може да участват юношеските формации на "сборная"

27 Септ. 2023
От FA изразиха категорична позиция, че са срещу допускането на Русия в международния футбол дори при подрастващите.
ЕПА/БГНЕС архив
От FA изразиха категорична позиция, че са срещу допускането на Русия в международния футбол дори при подрастващите.

Английските национални отбори няма да играят мачове срещу руски тимове, независимо дали става дума за представителни, юношески или детски състави, обяви Футболната асоциация (FA), цитирана от в. "Таймс". Вчера на свое заседание в Лимасол изпълкомът на УЕФА взе решение да допусне до международни състезания тимовете на Русия между 14- и 17-годишна възраст, при условие че те не използват никакви национални символи и провеждат домакинските си мачове извън територията на страната.

"Ние не подкрепяме позицията за връщане на руските национални отбори в календара и състезанията на УЕФА, без значение за какво става дума. Нашата позиция остава непроменена. Отборите на Англия няма да играят срещу отбори от Русия", заявиха категорично от FA.

Отбори от Русия отново имат право да участват в състезания по футбол, администрирани от европейската централа УЕФА. Става дума единствено за детски и юношески състави на възраст от 14 до 17 г. и при двата пола, като изключението ще важи само за настоящия сезон 2023/2024 г.

За момента така или иначе няма никаква яснота къде изобщо може да участва Русия. Жребият за квалификациите за Евро `24 при U17 отдавна беше изтеглен и Руската федерация не присъства. Финалната фаза на турнира ще се проведе от 20 май до 5 юни 2024 г. в Кипър. Същата е ситуацията и с европейското първенство за девойки в тази възрастова група, което е догодина в Швеция (5-18 май).

В самата Русия също нямат представа къде може да играят отборите ѝ, а по всичко личи, че дори УЕФА все още не е наясно с това. Руската информационна агенция РИА "Новости" съобщи, че на нейно запитване по темата до централата в Нион се е получил следният отговор:

"На този етап нямаме повече коментари."

Което значи, че за руските детски, юношески и девически национални отбори остава единственият вариант поне до следващата година да играят единствено приятелски мачове на неутрален терен, без знаме на екипировката. УЕФА вече уточни, че клубните и националните отбори на Русия за мъже, жени и младежи няма да бъдат допуснати на международната сцена, докато не приключи войната срещу Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

УЕФА, Русия, Англия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?